Gids voor gezichtsvormen: hoe kies je de perfecte bril?

Weet je welke gezichtsvorm je hebt? Inzicht in je gezichtsvorm kan een handig hulpmiddel zijn bij het kiezen van een bril die bij je gezicht past. Waarschijnlijk heb je een van de volgende gezichtsvormen: rond, hart, driehoek, omgekeerde driehoek, ruit, vierkant, rechthoek of ovaal. In deze gids helpen we je om erachter te komen welke vorm de jouwe is!
*Om het kiezen van een bril gemakkelijker te maken, raden we je aan om onze virtuele spiegel op de website te gebruiken. Met deze tool kun je verschillende monturen virtueel passen, zodat je een beter idee krijgt van hoe ze op je gezichtsvorm zullen staan voordat je de bril koopt.

Ovale gezichtsvorm

  • De ovale gezichtsvorm wordt gekenmerkt door langgerekte proporties en een smalle kaaklijn. Wat brillen betreft, zijn er een paar stijlen die de lengte van een ovaal gezicht kunnen helpen inkorten.
  • Monturen met een sterke wenkbrauwlijn helpen de lengte van een ovaal gezicht te verkorten en voegen wat breedte toe aan de bovenkant van het gezicht. Ronde of vierkante monturen kunnen ook goed werken voor ovale gezichten, omdat ze het onderste deel van het gezicht wat breder maken en de algehele proporties in balans brengen. Cat-eye monturen zouden een flatterende keuze zijn voor ovale gezichten, omdat ze wat breedte toevoegen aan de bovenkant van het gezicht en een evenwichtigere look creëren.
  • We raden ook aan om monturen te zoeken die in verhouding staan tot je gezicht en je wenkbrauwlijn volgen. Rechthoekige, ovale of ronde monturen zijn allemaal een goede keuze voor ovale gezichten, afhankelijk van je persoonlijke stijl en voorkeuren.
1.step

Hart en omgekeerde driehoek gezichtsvormen

  • Hartvormige gezichten en gezichten met een omgekeerde driehoek hebben beide een breder bovengezicht en een smaller ondergezicht. Daarom is het doel bij het kiezen van een bril voor deze gezichtsvormen om de verhoudingen in evenwicht te brengen door de aandacht te vestigen op het onderste deel van het gezicht.
  • Voor gezichten met een hartvorm of omgekeerde driehoek raden we aan om bredere monturen te kiezen die de aandacht vestigen op de bovenkant van het gezicht. Ook cat-eye monturen kunnen een goede keuze zijn voor hartvormige gezichten, omdat ze de bovenkant van het gezicht wat breder maken en voor een meer gebalanceerde look zorgen. Ovale of ronde monturen kunnen helpen om de hoeken van het gezicht te verzachten en een harmonieuzer totaalbeeld te creëren.
1.step

Ronde gezichtsvorm

  • De ronde gezichtsvorm is gemakkelijk te herkennen aan het ronde uiterlijk, het brede voorhoofd, de volle wangen en de afgeronde kin. Het heeft niet de sterke lijnen en hoeken die je in andere gezichtsvormen ziet. Bij het kiezen van een bril voor een rond gezicht, is het aanbevolen om vierkante en rechthoekige stijlen te kiezen die contrast toevoegen aan de natuurlijke rondingen van het gezicht, terwijl monturen worden vermeden die de ronding overdrijven. Dit kan een afslankend en verlengend effect creëren. Een bril met sterke hoeken en lijnen helpt de volheid van uw gezicht in balans te brengen.
2.step

Diamanten gezichtsvorm

  • De diamantvormige gezichtsvorm is de zeldzaamste van allemaal en wordt gekenmerkt door brede, kenmerkende jukbeenderen, evenwijdige smalle ooglijnen en smalle kaaklijnen . Hoewel de diamantvormige gezichtsvorm enige gelijkenis vertoont met de hartvormige gezichtsvorm vanwege de volle wangen, is het eigenlijk een uniek eigen silhouet.
  • Als u een ruitvormig gezicht heeft, kunt u het beste een bril met hoekige, scherpe elementen kiezen die de hoekige kenmerken van uw gezicht aanvullen. Dit zal helpen om je jukbeenderen zachter te maken en de aandacht rechtstreeks naar je ogen te trekken. We raden ook bredere monturen aan om je look in evenwicht te brengen en je gelaatstrekken een dramatische, stijlvolle touch te geven.
2.step

Vierkante en driehoekige gezichtsvormen

  • Mensen met een vierkante of driehoekige gezichtsvorm hebben meestal sterke kaaklijnen en hoekige gelaatstrekken.
  • Voor deze gezichtsvormen is het aan te raden om een bril te kiezen met een dunner montuur en veel rondingen om contrast te creëren. Door monturen te kiezen met kenmerken die tegengesteld zijn aan uw gezichtsvorm, zoals een ronde of cat-eye bril, kunt u voorkomen dat u de hoekige uitstraling van uw gezicht nog meer benadrukt.
2.step
Onthoud dat dit slechts algemene richtlijnen zijn! Het belangrijkste is dat je een bril kiest waarin je je zelfverzekerd en comfortabel voelt.