Wazig zicht met een nieuwe bril
Zo, je hebt net een nieuwe bril gekocht. Natuurlijk ben je enthousiast om hem te proberen. Je zet hem op en... oh, nee... je zicht is nogal wazig. Is er iets mis met je nieuwe bril? Deze bril zou je moeten helpen beter te zien, dus waarom is je zicht niet scherp? Waarom voel je je een beetje duizelig? Waarom kan je niet goed concentreren en doen jouw ogen een beetje pijn? We zijn hier om je te vertellen over een belangrijk feit dat mensen met een nieuwe bril vaak niet beseffen: de gewenningsperiode! Of je nu nog nooit een bril hebt gedragen, of net bent overgestapt op een nieuwe bril, of jouw voorschrift is veranderd, je moet altijd wennen aan jouw nieuwe bril. Weet je hoe je nieuwe schoenen moet inlopen? Bij een nieuwe bril is dat niet anders! Laat ons uitleggen wat er aan de hand kan zijn en hoe je de situatie moet aanpakken.
Wat voor problemen ervaar je?
Je denkt misschien dat je een uitzondering bent, maar er zijn genoeg problemen die zich kunnen voordoen als je voor het eerst een nieuwe bril opzet. We zullen later bespreken hoe lang dit kan duren, maar komt een van deze symptomen bekend voor?
- Jouw zicht is wazig of vervormd. Het kan zijn dat je niet alles duidelijk ziet. Objecten kunnen bijvoorbeeld misvormd lijken, je kan de diepte niet helemaal goed inschatten, de randen van jouw zicht lijken verbogen alsof je in een vissenkom bevindt, enz.
- Je ogen en hoofd doen een beetje pijn. Je ogen spannen je omdat dingen anders lijken, wat op den duur kan leiden tot hoofdpijn en wat misselijkheid.
Hoewel niet iedereen deze symptomen in dezelfde mate ervaart, kan het zijn dat je jezelf afvraagt of er een probleem is met jouw bril. In de meeste gevallen is er echter een redelijke verklaring.
Waarom doen de problemen zich voor?
Er zijn een aantal redenen waarom één van deze aanvankelijke problemen kan optreden. En maak je geen zorgen, verderop in dit artikel vertellen we je hoe ze kunnen worden opgelost.
- Je hersenen zijn gewoon niet gewend aan
je nieuwe visie:
Je hersenen zijn zoveel in staat! Als we niet goed zien of als we een tijdje op een bepaalde manier hebben geleefd, vullen onze hersenen de lege plekken in en maken correcties, zonder dat we het echt merken. Dus als je nog nooit een bril hebt gedragen, of als je al heel lang een oude bril of lenzen draagt, of zelfs als je gewend bent aan een bepaald type brilmontuur, passen je hersenen zich aan zodat je je op je gemak voelt. Natuurlijk kunnen je hersenen gezichtsafwijkingen niet echt corrigeren, maar het zorgt ervoor dat je huidige zicht correct en normaal aanvoelt. Daarom kan een nieuwe bril ineens ‘fout’ aanvoelen. Hoewel dit voor iedereen kan gebeuren bij het overstappen op een nieuwe bril, geldt het vooral voor patiënten met een progressieve bril die presbyopie corrigeert. - Jouw sterkte
kan verkeerd zijn of jouw bril past niet goed:
Zorg er altijd voor dat je een up-to-date sterkte heeft en dat jouw bril is gemaakt volgens de exacte afmetingen. Dit omvat een nauwkeurige meting van de pupilafstand (PD), die nodig is om de brillenglazen goed in het montuur te centreren. Als jouw sterkte een beetje afwijkt en jouw bril niet goed is gemaakt, krijg je zichtproblemen. Voordat je echter tot deze conclusie komt, moet je ervan uitgaan dat jouw hersenen de gewenningsperiode nog niet hebben doorgemaakt. Bij twijfel helpt ons klantenserviceteam jou graag bij het verifiëren van jouw voorschrift. - Je lijdt mogelijk aan een medische aandoening:
In de meest zeldzame gevallen kunnen aanhoudende zichtproblemen het teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals staar, glaucoom, enz. Het is ook mogelijk dat het nemen van bepaalde soorten medicatie kan bijdragen aan deze problemen. Het is bekend dat stress in sommige gevallen ook jouw gezichtsvermogen beïnvloedt.
Hoe kan ik deze problemen oplossen en hoe lang duurt dat?
Eerst moet je je hersenen de kans geven zich aan een nieuwe bril aan te passen. Dit is volkomen normaal, maar absoluut noodzakelijk! Probeer jouw nieuwe bril zo vaak mogelijk te dragen, indien mogelijk vanaf het moment dat je 's ochtends wakker wordt. Wissel niet heen en weer tussen je oude en nieuwe, probeer de nieuwe bril te dragen en raak niet te gestrest. Ga natuurlijk niet door de gewenningsperiode in situaties waarin je een helder zicht nodig hebt, bijv. tijdens het autorijden of het bedienen van zware machines. Over het algemeen kan de gewenningsperiode ongeveer een week duren . Er zijn enkele gevallen, meestal als het gaat om gebruikers met een multifocale bril of gebruikers die gewoon te lang hebben gewacht met het corrigeren van hun zichtafwijkingen, waarbij het tot 4 weken kan duren.
Houdt de wazigheid of hoofdpijn aan? In dit geval is het tijd om contact op te nemen met jouw oogzorgspecialist. Ze zullen jouw ogen en jouw voorschrift grondig controleren. Je kunt je bril dan ook laten controleren op een eventuele fabricagefout.
Enkele laatste tips en advies
- Probeer niet meteen in paniek te raken. Houd er rekening mee dat wazig zicht met een nieuwe bril heel gewoon is. Of het nu gaat om wennen aan een nieuw recept, een nieuwe vorm of maat van een brilmontuur, nieuwe glazen, enz. het zal even duren. Jouw nieuwe bril is niet noodzakelijkerwijs slecht gemaakt. Je ogen zijn goed. Als je de gewenningsperiode respecteert, komt alles goed. En als de problemen aanhouden, staat jouw oogzorgspecialist voor je klaar.
- Verwaarloos jouw ogen niet. Mensen vergeten vaak dat we, net als de rest van ons lichaam, regelmatig onze ogen moeten laten controleren door een professioneel. Zorg ervoor dat je af en toe een oogonderzoek plant. Wacht ook niet om eventuele visuele gebreken te laten corrigeren. Uiteindelijk duurt het gewoon langer voordat je ogen zich hebben aangepast als je je problemen te lang negeert.
- Vraag advies om frustratie te voorkomen. Opwinding over een nieuwe bril kan snel omslaan in frustratie. Praat dus met jouw opticien of winkelier en laat het hen weten. Zij stellen je graag gerust en vertellen je over de gewenningsperiode. Als deze pagina geen inzicht heeft gegeven, neem dan contact op met onze klantenservice voor het geval de gewenningsperiode niet succesvol was. We zullen er alles aan doen om een oplossing voor jouw problemen te vinden.