Wat zijn de voordelen en nadelen van contactlenzen?

Ben je van plan om van start te gaan met contactlenzen? Voor je die beslissing maakt, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Je kijkt best eerst even factoren zoals de kostprijs, de verschillende types lenzen, hoe je lenzen moet onderhouden, etc. na met jouw oogspecialist. Wij bieden jou hier alvast enkele tips om je te helpen bij jouw beslissing om over te stappen op lenzen.

Wat zijn de voordelen van lenzen?

Contactlenzen zijn een handige en gezonde manier om oogafwijkingen te corrigeren, maar er zijn zowel voordelen en nadelen aan verbonden. Laten we even een kijkje nemen:

VOORDELEN

Lenzen bieden en natuurlijk gezichtsveld zonder obstructies (jouw perifeer zicht zal onbelemmerd blijven)

Lenzen zijn beschikbaar in enorm veel verschillende parameters

Lenzen zijn ideaal voor een actieve levensstijl (sport, reizen, etc.)

Met daglenzen hoef je jou geen zorgen te maken over onderhoud

Lenzen zijn comfortabel en voegen geen gewicht toe (wat bij een brilmontuur wel het geval is)

Lenzen bieden helder zicht bij slecht weer (mist, regen koude, etc.)

NADELEN

Lenzen vereisen aandacht en onderhoud zodat ze gezond blijven

Lenzen kunnen de ogen uiprogen (oogdruppels kunnen hierbij helpen)

Men zal moeten wennen aan het dragen van lenzen

Lenzen kunnen irritatie veroorzaken als stof, vuil of water in de ogen zou komen

Je kan de lenzen lang inhouden maar mag er nooit in slapen (tenzij het extended-wear lenzen zijn)

Je kan geen lenzen dragen als je gaat zwemmen

Meer info over de voordelen van lenzen

Omdat contactlenzen rechtstreeks op het oog rusten, zullen ze het zicht volkomen vrij houden. Verder kunnen lenzen, ook al zal je er even moeten aan wennen, gedragen worden door iedereen, ongeacht de leeftijd.

Vandaag de dag zijn lenzen beter dan ooit. Verscheidene fabrikanten ontwikkelden allerhande lenzen die enorm comfortabel en gebruiksvriendelijk zijn. De lenzen van vandaag bezitten ook allerhande eigenschappen die de lens beter maken. Contactlenzen zijn daarnaast ideaal voor sport. En, je kan ze vinden met allerhande verschillende vervangingsschema's.

Daglenzen, in het bijzonder, zijn dan weer uiterst geschikt voor reizen. Je kan ze makkelijk overal meenemen en vervangen.

voor- en nadelen ven lenzen

Meer info over de nadelen van lenzen

Als je besluit lenzen te dragen, dan zal je ze goed moeten onderhouden. Hou steeds rekening met de basisregels voor lenszorg. Het is uiterst belangrijk om je lenzen en ogen gezond te houden. Lenzen die niet correct gereinigd worden, of langer gedragen worden dan bedoeld, kunnen de ogen schade toebrengen. Lees hier onze beste tips voor een betere lenshygiëne. Daglenzen hebben echter minder onderhoud en zorg nodig.

Als je begint met lenzen, zal je ook enkele dingen moeten leren en eraan wennen, zoals bijvoorbeeld het inbrengen en uitnemen van lenzen. Maar oefening baart kunst!

Lenzen mogen nooit in contact komen met water! Neem ze dus uit voor het zwemmen, baden, douchen, etc.