Retourneren bij Alensa

Bij retourneren moet aan elk van volgende voorwaarden voldaan worden:

 • De doosjes/verpak­kingen moeten volledig ongeopend, onbeschadigd, ongebruikt, ongemarkeerd en in verkoopbaretoestand zijn*
 • De goederen moeten volledig geretourneerd worden (geen ontbrekende componenten)
 • De retour van brillen en zonnebrillen wordt onderaan verder uitgelegd
 • Om een artikel in onze webshop te retourneren, gebruik het online retourformulier (door het klikken op Klachten / Retours), of neem contact op met onze klantenservice.
 • De producten moeten gekocht zijn bij Alensa.nl en niet ouder zijn dan 365 dagen na de aankoop
 • Klantenservice moet op de hoogte gebracht worden voor elke retour
 • Retours binnen de bedenktijd (tot 30 dagen na ontvangst) worden totaal vergoed (inclusief bezorgkosten)
 • Retours nadat de wettelijke bedenktijd is verstreken worden individueel beoordeeld op basis van vervaldatum en staat van de producten (de producten moeten in verkoopbare toestand zijn en verzendkosten vallen niet onder de retourgarantie)
 • Indien Alensa zelf duidelijk een fout maakte en de verkeerde producten heeft gestuurd: klachten moeten gemaakt worden binnen 30 dagen na ontvangst van de goederen om geldig te zijn
 • *verpakkingen moeten onder meer voldoen aan de EU-wetgeving voor gezondheid en veiligheid. Wanneer we verwijzen naar verpakkingen, bedoelen we het volledige doosje en niet individuele lenzen binnenin de verpakking. Enkel opticiens zijn gerechtigd te handelen in individuele lenzen. Alensa, als verdeler van volledige verpakkingen, kan geen individuele lenzen aanvaarden als de volledige verpakking is gecompromitteerd. Meer info bij onze Vragen over bestellingen, bij vraag 31.

Kan je producten inruilen?

Je kan enkel retourneren bij ons. Je stuurt jouw huidige verpakkingen terug en krijgt deze van Alensa.nl terugbetaald, nadat deze in ons magazijn is aangekomen en werd gecontroleerd op schade of opening. In tussentijd moet je zelf een nieuwe bestelling te maken met het gewenste merk of product. Alensa.nl kan geen prijsaanpassingen maken. Je krijgt dus steeds de retour volledig terugbetaald en maakt intussen zelf een nieuwe bestelling.

Heb je het verkeerde product ontvangen?

Als Alensa een fout heeft gemaakt en je het verkeerde product heeft gestuurd, moet je dit binnen 30 dagen na ontvangst van de goederen melden - log in op je klantenaccount en ga naar het tabblad "Klachten". maak een nieuw verzoek aan door te klikken op de knop "Klacht / retourneren" voor het gewenste artikel. Zorg ervoor dat je geen van de producten hebt geopend of gebruikt. Je kunt de goederen terugsturen volgens de instructies here en je krijgt je geld terug.

Retourneer je om een andere reden?

Onderstaande retourprocedure is ook van toepassing op de geld-terug-garantie voor TopVue producten. De geld-terug-garantie kan enkel gebruikt worden binnen 60 dagen na ontvangst.

Ook, wanneer je na overleg met de klantendienst besloten hebt om verpakkingen terug te sturen omdat je een productiefout vermoedt, moet je onderstaande procedure volgen. De producten worden dan naar ons teruggestuurd, waarna wij deze naar de fabrikant zullen doorsturen voor een officiële kwaliteitscontrole. Het LOT-nummer dat zich op de verpakking en op elke individuele blister bevindt, is uiterst belangrijk voor het onderzoek. Geef daarom zoveel mogelijk materiaal mee! In dit geval moet je steeds eerst de klantendienst contacteren en krijg je vervolgens exacte instructies. Dit proces neemt steeds aanzienlijke tijd in beslag.

Retour van zonnebrillen en brillen op voorschrift:

Onze brillen/zonne­brillen komen met een standaardgarantie van twee jaar in geval van defect. Als u uw bril/zonnebril gewoon wil retourneren, dan kan dit enkel gebeuren binnen de 30-dagen bedenktijd. Hierna vervalt de geldigheid voor normale retours van brillen/zonne­brillen. De goederen moeten ongebruikt en onbeschadigd zijn. De originele verpakking mag niet vernietigd worden. Indien je graag zonnebrillen of brilmonturen wil terugzenden voor een terugbetaling, moet je het complete product terugsturen. Dit is inclusief de doos, de buitendoos, de verpakking, alles binnenin de doos, schoonmaakdoekjes, en alle etiketten en stickers. Met andere woorden, de zonnebril of montuur moet in de exacte, originele toestand worden teruggestuurd. Indien elementen missen of beschadigd zijn, is terugbetaling of omruiling niet meer mogelijk. Gelieve hiervoor goed op te letten.

Zonnebrillen, monturen en brillenglazen worden allen verstuurd in optimale toestand en grondig gecontroleerd op kwaliteit. In het zeldzame geval dat de bril of zonnebril defect zou aankomen, contacteer meteen onze klantendienst. Klachten over schade ten gevolge van slecht gebruik, slecht onderhoud, of normale slijtage kunnen niet aanvaard worden onder de garantie.

De brillenglazen van brillen op voorschrift worden individueel gemaakt, en zijn steeds gepersonaliseerd. Daarom komen deze nooit in aanmerking voor een retour. Enkel de brilmonturen komen in aanmerking voor een retour en eventuele terugbetaling. Deze voorwaarde geldt van zodra de brillenglazen betaald zijn. Indien je toch vragen of specifieke problemen hebt, contacteer eerst onze klantendienst en wij kijken na wat kan gedaan worden.


Verdenk je defecte brillenglazen?

Vermoed je toch een defect met jouw geslepen brillenglazen, dan zullen deze (samen met jouw voorschrift, wat je in dit geval moet voorleggen) worden gecontroleerd door de fabrikant. Als de fabrikant een defect vaststelt, zullen de glazen wél worden vergoed. Gelieve steeds onze algemene winkelvoorwaarden na te kijken.

Voor klachten betreffende defecte enkelvoudige brillenglazen, contacteer onze klantendienst eerst en zorg dat je een geldig recept of voorschrift (niet ouder dan 1 jaar) meegeeft. Dit recept/voorschrift is absoluut nodig om de brillenglazen na te kijken. Je zal vervolgens gevraagd worden om de bril volledig terug te sturen (montuur, glazen, bijgeleverde accessoires, etiketten, etc. ). Neem de brillenglazen NIET uit de montuur!

Voor klachten betreffende defecte multifocale / progressieve brillenglazen, contacteer onze klantendienst eerst en zorg dat je een geldig recept of voorschrift (niet ouder dan 1 jaar) meegeeft. Je moet ook een frontale foto waar je de bril draagt, meegeven (die zal gebruikt worden om de bril te centreren), en een foto van de zijkant waar je de bril draagt (die zal gebruikt worden om de hoek van de bril te bepalen). Je zal vervolgens gevraagd worden om de bril volledig terug te sturen (montuur, glazen, bijgeleverde accessoires, etiketten, het blauwe kaartje, het blauwe zakje met de demobrillenglazen, etc…). Neem de brillenglazen NIET uit de montuur!

Retours die opzettelijk beschadigd zijn of onvolledig zijn, worden niet aanvaard. Contacteer altijd onze klantenservice voor je retourneert!

Hoe ga je te werk bij retourneren?

Het is belangrijk dat je voor elke retourzending steeds deze procedure volgt. Alensa.nl kan geen verantwoordelij­kheid opnemen voor terugzendingen die de procedure niet hebben gevolgd. Eerst en vooral neem je contact met ons op via het klachten- en retourformulier op de website, of via mail, met een toelichting over de reden van de retourzending, hierbij inbegrepen alle nodige informatie (ordernummer, volledige beschrijving items, etc.) Onze klantenservice zal jouw verzoek inzien en neemt contact op via email.

Onze klantenservice reageert meestal op verzoeken binnen 1–2 werkdagen. Bij een goedkeuring ontvang je instructies over hoe het nu verder moet, maar hieronder zie je hoe retours gebeuren voor 2 situaties.

1. Alensa maakte een fout of kwaliteitscontrole

Ontving je iets verkeerd van ons of ging er iets mis aan onze kant? Laat dit eerst en vooral aan onze klantendienst weten zodat wij onze fout kunnen bevestigen. Nadat onze fout is bevestigd, sturen we jou per mail een postlabel op waarmee je jouw terugzending in orde maakt. Stuur niets op zonder dit label!

Kortom, de procedure om terug te zenden gaat in 4 stappen:

 • Valideer jouw retourzending door contact met ons op te nemen via het contactformulier
 • Onze klantendienst zendt jou een postlabel via email
 • Je maakt de retourzending in orde mét bijgevoegde retourlabel
 • Stuur ons de retourzending

2. Normaal retourneren, zelf fout besteld of de geld-terug-garantie op TopVue

In de situatie dat je normaal wil retourneren, of dat je een foutje had gemaakt, of in het geval je TopVue producten terugstuurt om je geld terug te krijgen, dan moet je alles terugsturen naar ons retouradres. Dit adres wordt enkel en alleen gebruikt om retourzendingen te verzamelen, waarna onze partner deze doorstuurt naar onze magazijnen en centra in Tsjechië.

retouradres Nikola Durmaz EXPANDECO – ALENSA
Hoofdstraat 163
8162AG Epe

Zorg dat je voor deze retour een track en trace ontvangt, zodat je jouw zending kan opvolgen! De klantendienst zal jou hier naar vragen als je eventueel zou vermoeden dat er iets is misgegaan met jouw retour.

Pak alles goed in en geef ons de nodige documenten

Stuur de ongeopende en onbeschadigde verpakkingen van contactlenzen (en lenzenvloeistoffen or andere goederen) per post in een stevige doos om schade tijdens transit te vermijden. Voeg een bewijs van aankoop, uitgegeven door de Alensa.nl webshop, toe.

Hoeveel zal de uitwisseling of retour kosten?

In het geval van situatie 1, dat het uitdrukkelijk gaat om een fout van de verkoper, of bij een kwaliteitscontrole, zullen de bijkomende kosten voor jouw retourzending uiteraard vergoed worden door Alensa.nl en wij sturen jou in beide gevallen een gratis label.

Je betaalt zelf voor de afhandel- en verzendkosten van de retourzending in het geval van situatie 2. De verkoper is niet in staat een prepaid optie voor een retourzending te verschaffen en je maakt deze zelf in orde.

Hoelang zal dit duren?

Alensa.nl neemt contact met jou op nadat jouw terugzending is aangekomen, verwerkt en gecontroleerd op schade, gebruik of opening. Dit proces kan tot een maand in beslag nemen. Voor retours afgehandeld door onze partner, moeten we soms wachten tot onze partner genoeg retours heeft verzameld om een bulkzending naar ons te kunnen doorsturen. In geval van twijfel, aarzel niet om de klantenservice te contacteren om te vragen hoe het met jouw terugzending gesteld is.

Merk op dat deze procedure langer zal duren wanneer je brillen zou terugsturen, uiteraard in hun oorspronkelijke staat en onbeschadigde verpakking. De reden hiervoor is dat de authenticiteit en toestand van elk paar eerst gronding moet onderzocht worden alvorens de procedure kan worden afgerond.