Onze optometrist vertelt meer over zonnebrillen

Onze optometrist zat even met ons aan tafel om duidelijk te maken waar je moet naar uitkijken wat betreft zonnebrillen. Iedereen weet wel dat een kwaliteitsvolle zonnebril jou kan beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Maar we weten niet echt dat elke zonnebril kan verschillen... De Alensa optometrist Kristýna zal hier enkele veelgestelde vragen voor ons beantwoorden. Zo zal je makkelijk de juiste zonnebril voor elke gelegenheid kunnen shoppen. Hier volgt het advies van een professional:

Onze Alensa optometrist Kristýna Štěbetáková

Hoe bepaal je de kwaliteit van een bepaalde zonnebril?

Laat ons eenvoudig beginnen: je kan de kwaliteit van een zonnebril inschatten aan de hand van de kleur van de zonnebrillenglazen -- maar uiteraard is dit niet de meest accurate inschatting. Over het algemeen kan je er dus van uitgaan dat zonnebrillen met lichtgekleurde glazen minder goed beschermen dan donkere brillenglazen. Lichte glazen zijn eerder een trendy mode-accessoire.

Waar je echt voor moet opletten, zijn de eigenschappen van een bepaalde bril. Elke kwaliteitsvolle zonnebril heeft een label of stickers die deze eigenschappen duidelijk tonen (UV-beschermingsniveau, polarisatie, categorie, CE-markering, PRIZM* technologie, etc.). Als deze info niet terug te vinden is op of rond de bril, dan moet de verkoper jou duidelijk kunnen vertellen welke eigenschappen de bril heeft. Totaal ongemarkeerde brillen zijn vaak van heel slechte kwaliteit.

*PRIZM is een nieuwe technologie, ontwikkeld door Oakley, die kleuren en contrast verbetert.

Je vermelde heel wat eigenschappen. Kan je ons eerst meer vertellen over de categorie?

Wel, zonnebrillen hebben eigenlijk twee functies. De eerste is ons netvlies beschermen tegen schadelijke UV. Hier kom ik later op terug. De tweede is ons toelaten om beter te zien in fel licht. De categorie is hiervoor belangrijk. Voor zonnebrillen zijn er 5 categorieën: 0,1,2,3 en 4. Categorie 0-1 brillen zijn slechts heel lichtjes getint. Deze zijn voor situaties met weinig tot geen zonnelicht en zijn voornamelijk cosmetisch. Categorie 2 is het meest-verkochte type. Deze hebben een kleurtint tot 70%. Deze zijn geschikt voor normaal, mooi weer. Categorie 3 is tot 85% getint. Ze zijn dus donkerder en de ideale zonnebril voor zomers, zonnig weer en relatief hevig licht -- bijvoorbeeld aan de zee of in de bergen. Categorie 4 heeft een tint van 95%. Deze zijn dus heel donker en enkel geschikt voor extreem zonlicht -- bijvoorbeeld in een woestijn of in hooggebergte. Categorie 4 mag enkel gedragen worden in dit soort extreme situaties! Draag deze categorie bijvoorbeeld nooit als je met de auto rijdt!

Dus de categorie is niet hetzelfde als UV-bescherming?

Nee, inderdaad. Ik haalde bij de vorige vraag al aan dat UV-bescherming een andere functie vervult. Een zonnebril zou moeten beschermen tegen zowel schadelijke UVA- als UVB-straling. Dit kan enkel via een ingebouwde UV-filter. Deze filter heeft niets te maken met kleurtint of donkerheid van glazen. Zo kunnen doorzichtige glazen bijvoorbeeld een UV-filter bevatten. Zelfs computerbrillen met een filter tegen blauw licht absorberen een deel van alle schadelijk UV. Nu moet ik je wel ook vertellen dat donkere brillenglazen toch vaak iets beter beschermen tegen UV. Ik had het eerder over het belang van labels en eigenschappen. Voor voldoende UV-bescherming moet je op zoek naar ofwel de CE-markering, ofwel het UV400-label. UVB heeft een golflengte van 280-315 nanometer (nm) en UVA valt tussen 315 en 380 nm. Een CE-certificaat garandeert altijd bescherming tot 380 nm en UV400 garandeert bescherming tot 400 nm -- dus net iets hoger nog.

Wat is dit CE-certificaat precies?

De Europese Economische Ruimte (of kortweg de EU) stelt bepaalde kwaliteitsnormen voor producten. Een CE-markering toont dat het product voldoet aan deze normen. CE-regels voor zonnebrillen stellen dat de bril de ogen moet beschermen tegen het totale UVB- en UVA-spectrum, dus tot een golflengte van 380 nm. Met andere woorden, als je shopt binnen de EU en je ziet een CE-markering op de zonnebril, dan kan je zeker zijn dat deze bril voldoende beschermt tegen UVB en UVA. Je vindt het CE-symbool meestal op de brillenpootjes, aan de binnenzijde.

CE-markering op een zonnebril

Welke zonnebril geef ik m'n kind en welke draag ik best zelf?

Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Geef jouw kind dus best een donkere zonnebril, uiteraard met UV400 of CE-bescherming. Voor volwassenen hangt het af van de situatie. Je moet je ogen natuurlijk beschermen maar voor de rest kan je gerust kiezen voor modieuze, lichte zonnebrillen als de zon niet te hevig schijnt. En als volwassene kan je ook investeren in een gepolariseerde zonnebril, bijvoorbeeld. Polarisatie is speciaal ontworpen om horizontale lichtreflectie tegen te houden, bijvoorbeeld tijdens het autorijden of op het water.

Kunnen we onze ogen ook op een andere manier beschermen tijdens de zomer?

Als we het hebben over bescherming tegen de zon, dan is een zonnebril echt absoluut nodig. Draag je lenzen, dan kan je ook opteren voor contactlenzen met ingebouwde UV-filter. Vergeet natuurlijk niet dat een contactlens het volledige oog niet bedekt, dus deze kan een zonnebril nooit vervangen. Draag je een normale bril, dan kan je deze ook laten uitrusten met meekleurende glazen. Dit type brillenglazen is helder en doorzichtig binnen, maar wordt donker buiten in de zon. Uiteraard kan je ook altijd een petje of een hoed dragen voor nog meer bescherming in hevig zonlicht! Tot slot kan je ook oogdruppels meenemen, voor wanneer je ogen droog en geïrriteerd aanvoelen.

Hartelijk bedankt voor jouw zonnebriladvies, Kristýna!

Graag gedaan! Het is belangrijk dat je je ogen goed beschermt, dus zorg dat je niet enkel een zonnebril koopt die stijlvol is, maar kijk ook goed alle labels en eigenschappen na!