De kleur van brillenglazen tegen blauw licht

Header

Blauw licht is tegenwoordig een hot topic. En omdat we in onze wereld digitale toestellen niet meer kunnen missen, is het extra belangrijk om ons te beschermen tegen de negatieve effecten van teveel blauw licht. Daarom bestaan er een heleboel producten die dit type bescherming bieden. Maar welke kies je best? Is een bril met kleurloze glazen voldoende? En hoe zit het met gele brillenglazen? Misschien zijn rode brillenglazen de beste keuze? Eerst en vooral, maak je niet teveel zorgen. Wij beschrijven graag wat het verschil precies is tussen al deze kleuren. Zo kan jij, afhankelijk van jouw noden, kiezen welk type het beste bij jou past.

Wil je meer algemene info lezen over blauw licht en de negatieve effecten, neem dan een kijkje naar deze pagina:

Kleurloze brillenglazen tegen blauw licht

Blue Blocker

Kleurloze glazen met een filter tegen blauw licht blokkeren niet meer dan 30% van alle blauw licht. De filter die wij aan onze brillen toevoegen, houdt 20% van alle blauw licht tegen. Dit type is bril is echter niet ontworpen om alle blauw licht tegen te houden. Mensen hebben biologisch gezien een bepaalde hoeveelheid blauw licht nodig gedurende de dag. Natuurlijk blauw licht houdt ons wakker, alert en productief. Kleurloze blue blocker brillenglazen zijn ontworpen om last, veroorzaakt door overvloedig kunstmatig blauw licht, te verlichten in het dagelijks leven. Daarom krijgt dit type bril vaak de naam "computerbril". Het is de bedoeling dat je ze binnenshuis draagt, als een casual en discrete manier om je te beschermen. Dankzij dit type hoef je je minder zorgen te maken over digitale ooglast, hoofdpijn, vermoeide ogen en verlies van energie terwijl je lang voor de computer, tablet, GSM, etc. werkt.

Perfect voor:

Casual dagelijks gebruik binnenshuis

Last door overvloedig blauw licht te verlichten

Om schermkleuren waar weer te geven*

Jouw glazen krijgen ook extra oppervlaktebehandelingen in onze winkel

Minder geschikt voor:

Mensen met een hoge gevoeligheid voor blauw licht

Mensen met een verstoorde slaapcyclus

*Let op dat elke type bril tegen blauw licht altijd de schermkleuren zal veranderen, ook al is dit slechts lichtjes. Daarom raden we brillen tegen blauw licht niet aan voor mensen die kleuren correct moeten waarnemen voor werk, bv. grafische vormgevers.

Gele brillenglazen tegen blauw licht

Yellow Blocker

Gele brillenglazen tegen blauw licht zijn iets sterker dan kleurloze glazen. Afhankelijk van de kwaliteit kunnen gele glazen tussen 50 en 70% van alle blauw licht tegenhouden. Dit type laat dus nog steeds wat nodig blauw licht door. Uiteraard heeft de gele kleur een invloed op hoe je de wereld en andere kleuren ziet, maar geel presteert beter om digitale ooglast, hoofdpijn en migraine, of een verstoord slaappatroon te verlichten. Het is voornamelijk aangeraden om gele glazen overdag te gebruiken, maar dankzij het feit dat meer blauw licht wordt geblokkeerd, kan je met dit type bril ook de overgang naar de avond/bed maken. Dit type is ontworpen voor mensen met een hogere blauw-licht-gevoeligheid, of voor mensen die lang intensief naar een scherm kijken, zoals bijvoorbeeld professionele gamers. Daarom krijgt dit type vaak de naam "gamingbril". Het is tevens ook bewezen dat een geel brillenglas helpt om seizoensdepressie en het humeur te verbeteren.

Perfect voor:

Voor binnen en buiten, zowel gedurende de dag als op de avond

Wie gevoeliger is voor blauw licht: betere bescherming

Mensen die last hebben van stress, angst of depressie

Mensen die slecht slapen door blauw licht

Minder geschikt voor:

Mensen die een discreter bril tegen blauw licht willen

Om kleuren correct te kunnen waarnemen

Mensen met hevige slaapproblemen of insomnia

Rode brillenglazen tegen blauw licht

Red/Amber Blocker

Rode brillenglazen tegen blauw licht bieden een echt hardnekkige bescherming. Dit type houdt tot wel 100% van alle blauw licht tegen. Omdat mensen, zoals eerder beschreven, toch wat natuurlijk blauw licht nodig hebben, is dit type ontworpen om gedragen te worden voor het slapengaan. Een rode bril moet je 2-3 uren voor je naar bed gaat, opzetten, zodat jouw productie van melatonine (het slaaphormoon) gezond blijft. Daarom krijgt dit type de naam "slaapbril". Dus, als jij enorm veel last hebt om te slapen door blauw licht, dan is deze kleur voor jou! Let wel op dat een rode bril jouw zicht hevig zal beïnvloeden, dus draag deze best niet overdag.

Perfect voor:

Een stabiel slaappatroon

's Avonds of 's nachts, voor je naar bed gaat

Minder geschikt voor:

Casual gebruik overdag

Kleurwaarneming en helder zicht**

**Hoewel rode brillenglazen overdag en 's nachts gedragen kunnen worden (ze blokkeren zowel natuurlijk als kunstmatig blauw licht), mag je deze niet dragen als jouw zicht helder moet blijven, zoals wanneer je met de auto rijdt of machines bedient.

Shop een brilmontuur en voeg een filter tegen blauw licht toe