Inbrengen en uitnemen van contactlenzen

Nu je bent begonnen met contactlenzen, vraag je je misschien af hoe je deze makkelijk kan insteken en uithalen. Het hele proces vergt inderdaad een beetje finesse, en kan op het eerste zicht angstaanjagend lijken, maar oefening baart kunst! Je zal de routine snel gewend raken. Om je te helpen, bieden we hier een korte, stap-voor-stap gids over het inbrengen en uitnemen van contactlenzen. Hiermee hopen we niet enkel beginners te helpen, maar ook het geheugen van de professionals even op te frissen. En vergeet niet, een goede hygiëne bij de verzorging van contactlenzen, dus lees onze beste tips voor een betere lenshygiëne.

Hoe breng ik mijn contactlenzen in?

Eerst en vooral, als u geen daglenzen draagt, moeten uw lenzen bewaart worden in professioneel ontwerpen lenzenvloeistof. Dit garandeert de nodige ontsmetting en hydratatie.

Wanneer het aankomt op lenzen indoen, hou in gedachten dat u in feite nooit de oogbal zal aanraken. U zal slechts lichtje de lens op de juiste plaats tikken en uw oogleden zullen de rest van het werk doen. Zo, we kunnen aan de slag!

Deze vrouw brengt haar contactlenzen in

Stap 1

Begin door in een goed verlichte ruimte al uw essentials voor te bereiden. U zal de contactlenzen nodig hebben, alsook wat lenzenvloeistof, een spiegel en ergens waar U de handen goed kan wassen en drogen met een propere handdoek. En let op! Doe NOOIT make-up op voor het inbrengen van contactlenzen.

Stap 2

Was uw handen grondig voor u lenzen indoet

Was altijd eerst grondig de handen zodat u per ongeluk geen vuil of bacteriën op de lenzen of het oog afzet. Gebruik milde of antibacteriële zeep en vermijd vettige zepen en crèmes op oliebasis. Spoel en droog uw handen grondig met een verse handdoek of droger. Papieren handdoekjes zijn niet geschikt omdat deze stukjes papier achterlaten.

Merk op dat u best de vingernagels kort houdt om krassen te vermijden. Krassen op de lens of de oogbal kunnen pijnlijk zijn of complicaties met zich meebrengen.

Stap 3

Neem de lenzen uit de lenzenhouder

De volgende stap is de contactlenzen uit de lenzenhouder of blister (verpakking) nemen. Wees voorzichtig en gebruik hiervoor enkel de vingertoppen, om schade aan de lens te voorkomen. U kan met wat vloeistof steeds zachtjes in je handpalm over de lens wrijven om extra afzettingen op de lens weg te wrijven. Nadat u de lens uit de houder/verpakking hebt gehaald, droog uw wijsvinger zodat de lens niet blijft plakken. Wij bieden ook handige tools aan die het omgaan met lenzen makkelijker maken. Indien u verschillende sterktes voor beide ogen heeft, probeer meteen een routine op te bouwen door telkens te beginnen met hetzelfde oog.

Stap 4

Plaats de lens op uw vingertop. Ga na of de lens niet binnenstebuiten gedraaid is. Sommige lenzen hebben een voor-achterzijde indicator om dit na te gaan. Indien uw lenzen dit niet hebben, kan u de zijkant van de lens gebruiken als referentie. Bij een duidelijke buitenwaartse bocht zijn ze binnenstebuiten gedraaid. De rand van de lens moet steeds perfect opwaarts zijn. Als u niet zeker bent, draai de lens dan eens binnenstebuiten en kies voor de meest opwaarts gekeerde kant.


Ga na of de lens niet binnenstebuiten gedraaid is aan de hand van de vorm

Stap 5

Balanceer de contactlens op de wijsvinger wanneer u ze inbrengt

Zorg voor een goede houding, dicht genoeg bij de spiegel, en rust eventueel uw ellebogen op een stabiel oppervlak. Met de lens op de wijsvinger gebalanceerd, trek het onderste ooglid voorzichtig naar beneden met uw middelvinger. Trek vervolgens het bovenste ooglid met de wijsvinger van de andere hand naar boven. Probeer niet te knipperen. Voor sommige mensen helpt het om naar boven te kijken.

Stap 6

Plaats de lens zachtjes op het oog

Plaats de lens zachtjes op het oog. Neem uw vinger weg en knipper een paar keer. De lens zal zich automatisch over je iris nestelen. U kan de lens wat verschuiven indien dit niet gebeurt. Als er een vuiltje op het oog terechtkomt bij het inbrengen, beweeg de lens dan beneden naar het wit van uw ogen. Het oog zal beginnen te tranen en het vuiltje wegspoelen. U kan ook de lens uitnemen en herbeginnen. Als de lens hierna nog steeds oncomfortabel aanvoelt, of irritatie veroorzaakt, vervang deze dan met een nieuwe lens.

Stap 7

Gooi gebruikte lenzenvloeistof steeds weg

Herhaal deze stappen voor het andere oog. Gooi meteen de gebruikte lenzenvloeistof in de houder weg, zodat u er steeds zal aan denken om verse vloeistof te gebruiken om de lenzen later in te bewaren.

Hoe neem ik mijn contactlenzen uit?

Voor u begint, was grondig uw handen, net zoals toen u de lenzen wou inbrengen. Verwijder alle make-up voor u overgaat tot het uitdoen van de lenzen. Net zoals voordien, maak alle benodigdheden op voorhand klaar in een goed verlichte ruimte. U zal een lenzenhouder, lenzenvloeistof, een spiegel, en eventueel andere tools nodig hebben. Bent u op reis? Dan vindt u al deze spullen in één, handige contactlens kit.

Stap 1 (optioneel)

bevochtig de lenzen om het uitnemen makkelijker te maken

U kan starten door de ogen en de lenzen te bevochtigen met oogdruppels of sprays. Dit helpt om de lens makkelijker te kunnen verwijderen. Eén of twee druppels zijn voldoende om alles comfortabeler te laten aanvoelen, zeker als uw ogen droog aanvoelen aan het einde van de dag.

Stap 2

Kijk omhoog en beweeg het onderste ooglid naar beneden met de wijsvinger. Wees niet te ruw want de huid rond de ogen is vrij gevoelig. Er is geen haast dus doe alles rustig aan.

Stap 3

Raak de lens zachtjes aan met de wijsvinger van hetzelfde hand en begeleid de lens omlaag naar het wit van de ogen. Dit mag dan wel moeilijk lijken, maar geen zorgen! Door de lens weg te laten glijden van de iris, vermijdt u de kans op schade of krassen en krijgt u een betere grip op de lenzen in de volgende stap.

Stap 4

Stop de lenzen steeds in verse vloeistof

Knijp de lens lichtjes tussen uw wijsvinger en duim en neem de lens voorzichtig uit. Plaats deze in een houder met verse lenzenvloeistof. U kan de lens in de handpalm eventueel inwrijven met wat vloeistof om afzettingen te verwijderen. Gooi de lens weg als deze voorbij de voorgeschreven draagtijd is. Vergeet niet uw lenzenhouder schoon te houden en deze, net zoals jouw vloeistof, regelmatig te vervangen.

Stap 5

Herhaal dit proces met de andere hand voor het andere oog, neem de tijd en volg rustig alle stappen. Panikeer niet als het niet meteen lukt. Kalmeer en probeer rustig opnieuw de lens samen te knijpen tussen duim en wijsvinger. U krijgt het wel onder de knie, ook al lukt het eerst niet meteen goed!

Proficiat - U heeft uw contactlenzen succesvol verwijdert en bewaart! Met goede hygiëne en goede gewoonte zal dit hele proces heel snel natuurlijk en eenvoudig aanvoelen, dus u hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Volg steeds goed deze stappen en hou uw ogen gezond. Uw ogen zullen je dankbaar zijn!

Opmerkingen (4)

Heb je een vraag?
Elly Eugelink

Hoe bestel ik 2 verschillende sterktes dat is mij niet duidelijk.

Antwoord info@alensa.nl

Beste Elly, klik gewoon op he knopje Kies de parameters voor het tweede oog.

C. De zkort

Ik heb de Topvue Air-lenzen getest en ze zitten voor mij veel comfortabeler dan andere zachte lenzen. Ze zijn volgens mij ook iets dikker dan andere merken. Probleem is echter het uitdoen. Dat gaat veel moeilijker dan bij andere zachte lenzen, misschien omdat de Topvue lenzen iets dikker en stugger zijn. Ik schuif ze naar het wit van mijn ogen en probeer ze dan tussen duim en wijsvinger te pakken maar dat gaat moeilijk. Hebben jullie daar iets voor? Een zuignapje of iets dergelijks? Graag advies a.u.b.

Antwoord info@alensa.nl

Beste klant,

Helaas hebben we geen zuignapjes, die gebruikt zouden kunnen worden. Misschien zal je dit filmpje van CooperVision helpen: https://youtu.be/2GhcbMKXCSU?t=72 .

Jaap

Oh, wat handig!

Anja

Ik wil graag weten of jullie ook Top vue multimodale degenen hebben.

Antwoord info@alensa.nl

Beste Anja,

Bedankt voor jouw vraag. De TopVue multifocale lenzen kan je hier bekijken: https://www.alensa.nl/…cal-3-lenzen.