Hoe oogdruppels indoen en gebruiken

bevochtig jouw ogen met oogdruppels en sprays

De gezondheid van jouw ogen vraagt soms om het gebruik van oogdruppels om een infectie te bestrijden, genezing te bevorderen, of gewoonweg om hydratatie en verlichting te bieden bij droge of vermoeide ogen. Het effect van de meeste druppels is meteen voelbaar, dus deze worden bijgevolg rechtstreeks op de oogbal aangebracht.

Maar, net omdat druppels rechtstreeks op het oog moeten worden aangebracht, kan dit een best vervelende klus zijn. Sommige mensen vinden het een lastig of zelfs onmogelijk karwei! Daarom willen we jou graag helpen en begeleiden aan de hand van deze gids, dus lees zeker verder als je meer wil bijleren over het gebruik van oogdruppels.

Aandoeningen die oogdruppels vereisen

Oogdruppels worden in de eerste plaats voorgeschreven of aangeraden door een oogdokter of apotheker, en kunnen, afhankelijk van het type oogdruppel en de aandoening, verkregen worden zonder of met voorschrift. De meest voorkomende aandoeningen waarbij oogdruppels worden gebruikt zijn glaucoom, conjunctivitis, chronische droge ogen, etc. De behandeling van glaucoom vereist vaak meerdere soorten oogdruppels, dus let in dit geval zeker op de instructies van jouw geneesheer.

Conjunctivitis, ook wel bindvliesontsteking genaamd, is een bacteriële infectie en wordt vaak behandeld met oogdruppels die antibiotica bevatten. Draag je contactlenzen? Dan wordt jou meestal aangeraden geen lenzen meer te dragen tijdens de behandeling.

Ongemak veroorzaakt door seizoensallergie kan dan weer gebruikelijk bestreden worden met anti-allergene oogdruppels. Deze kunnen worden verkregen zonder voorschrift. Vraag wel even aan jouw apotheker welke druppels hij kan aanraden tegen pollen, stof, etc. om jeuk en rode ogen tegen te gaan.

Computer vision syndroom, ofwel droge ogen veroorzaakt door het lang staren naar schermen van computers, tablets, smartphones en meer, is een vaak voorkomende aandoening tegenwoordig. Zeker als je contactlenzen in hebt, kunnen de ogen snel uitdrogen en is het aan te raden om bevochtigende druppels (kunstmatige tranen) te gebruiken. Hydraterende druppels zijn makkelijk te verkrijgen, dus zorg dat je steeds een klein flesje bij de hand hebt op het werk, bijvoorbeeld. Wij kunnen alvast Gelone bevochtigingsdruppels aanraden.

Stap-voor-stap gids

volg deze makkelijke stappen om oogdruppels te gebruiken
 1. Was je handen grondig met milde zeep en water. Droog ze goed met een propere handdoek.
 2. Verwijder je bril of lenzen als deze op hebt. (Dit hoef je niet te doen als je druppels gebruikt specifiek voor contactlenzen)
 3. Ga liggen of kantel je hoofd naar achter.
 4. Gebruik één hand om je onderste ooglid zachtjes naar beneden te trekken, om zo een opening tussen het ooglid en de oogbal te maken.
 5. Richt de druppelverdeler naar het oog (iets meer naar de binnenkant van het oog toe), op z’n 3-tal cm van het oog.
 6. Knijp zachtjes in het flesje totdat een druppel in het oog valt.
 7. Betreffende het aantal druppels, tenzij anders aangeraden door de specialist, hoeven dit er niet teveel te zijn.
 8. Sluit jouw ogen en hou ze eventjes gesloten zodat de druppel geabsorbeerd kan worden.

Voor de gevoeligen onder ons

Heb je het moeilijk met oogdruppels? Geen zorgen, je bent niet de enige! Hopelijk kunnen deze tips de klus wat makkelijker maken.

Oefening baart kunst! Wanneer je met voorgeschreven oogdruppels werkt, wil je vast zo efficiënt mogelijk zijn, zodat je sneller kan genezen en geen kostbare druppels verspilt. Dus als je weet dat het indoen van oogdruppels een uitdaging is, dwing jezelf te oefenen door simpele, bevochtigende oogdruppels aan te schaffen en af en toe daarmee aan de slag te gaan.

Ga neerliggen om te ontspannen! Probeer niet om al staande jouw hoofd te kantelen maar ga er gewoon meteen comfortabel bij liggen.

Vraag hulp! Een vriend of familielid kan makkelijk helpen en je hoeft niet beschaamd te zijn om iemand hiervoor in te schakelen.

Oogdruppels voor kinderen en baby’s

een moeder helpt haar kind oogdruppels te gebruiken

Moeilijke peuters en kinderen zijn vaak niet de meest aangename patiënten. Als ouder ben jij dan ook verantwoordelijk om hen te helpen met het indoen van hun oogdruppels:

 • Laat jouw kind liggen, dit maakt alles alvast een stuk makkelijker.
 • Trek zachtjes het ooglid van je kind naar beneden en vraag hem naar boven te kijken.
 • Breng het aanbevolen aantal druppels aan tussen het ooglid en de oogbal en vraag jouw kind om enkele keren te knipperen.

Wil het echt niet lukken? Laat jouw kind dan zeker en vast neerliggen. Druppel het product op de gesloten oogleden van jouw kind en hou hem met z’n gelaat naar boven gericht; Als het kind vervolgens de ogen opent, zouden de druppels alsnog automatisch in het oog lopen. Dit is niet de meest efficiënte manier maar kan toch tot succes leiden. Zo niet, vraag dan raad aan de specialist.

Enkele laatste veiligheidsover­wegingen

 • Let op de vervaldatum van de oogdruppels en gebruik geen vervallen druppels.
 • Let op de manier waarop je de druppels moet bewaren. Sommige druppels moeten de koelkast in, bijvoorbeeld.
 • Raak de tip waar de druppels uitkomen, NOOIT aan met het oog, de vinger of met een gebruikt doekje of iets dergelijks. Dit deel van het flesje mag nooit besmet worden!
 • Probeer de hygiënische “mono-dosissen” waar elke dosis apart is verpakt, zoals Laim Care oogdruppels.
 • Sommige druppels mogen enkel op voorschrift gebruikt worden! Zorg in ieder geval dat je altijd advies inwint bij de opticien, oogdokter of apotheker alvorens druppels te gebruiken.
 • Sommige druppels zullen tijdelijk het zicht belemmeren of troebel maken. Vraag dus steeds een specialist om raad of lees goed de bijsluiter alvorens machines te bedienen, te rijden of enige andere actie te ondernemen die gevaarlijk zouden zijn met troebel zicht.

Opmerkingen (3)

Heb je een vraag?
J.J.M. van Raaij

HOE LANG MAG JE DE OOGDRUPPELS GEBRUIKEN

Antwoord info@alensa.nl

Beste,

Het zou beter zijn om dit met jouw oogarts te bespreken. Op basis van je klachten zou hij beslissen of de oogdruppels een tijdelijk hulpmiddel zijn of jarenlang gebruikt kunnen worden. Informatie over het bewaren van oogdruppels vind je in de bijsluiter.

Janny van Hattem

Ben 71 jaar draag geen lenzen. Maar he vreselijk last van getcdroge ogen syndrogebruk naturel thears op recept van huisarts. Helpt weinig..Heb van mijn zoon druppels in mijn ogen gekregen..Een verademing. la. omdat gebruiken..voor mijn ogen terwijl ik geen lenzen gebruik. De druppels was Hyal-Drop Pro Gaarne mijn vraag beantwoorden....

Antwoord info@alensa.nl

Beste Janny,

Bedankt voor jouw opmerking. Helaas hebben we in ons assortiment alleen Hyal-Drop Multi oogdruppels, deze kan je hier vinden: https://www.alensa.nl/…uppels-10-ml. Er bestaan echter meerdere soorten van Hyal druppels. We raden je aan om de concrete druppels eerst met jouw oogarts te bespreken en pas daarna de juiste druppels bestellen.

Marthe

Oké. Handig.