Kids
Eyeglasses banner DT Kids
Eyeglasses banner mobile

Kinderbrillen


WINKEL NU

De gezondheid van onze kinderen is voor ouders prioriteit nummer één. Kinderbrillen zijn een essentieel accessoire voor kinderen die zichtcorrectie nodig hebben. Ervoor zorgen dat jouw kind de juiste bril heeft, kan een aanzienlijke invloed hebben op zijn algehele welzijn en ontwikkeling. In dit artikel onderzoeken we de tekenen die erop wijzen dat jouw kind mogelijk een oogtest en een bril nodig heeft, wat je kan verwachten tijdens de eerste oogtest, veelvoorkomende oogaandoeningen bij kinderen en essentiële tips voor het selecteren van de perfecte kinderbril.
Daarnaast bespreken we de verschillende functies die beschikbaar zijn voor kinderbrillen, zodat ouders een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

Tekenen dat jouw kind een bril nodig heeft

Het garanderen van de gezondheid van de ogen van jouw kind is van cruciaal belang en het herkennen van de tekenen dat jouw kind mogelijk een bril nodig heeft, is de eerste stap op dat traject. Een aantal veel voorkomende symptomen zijn:

School boy rubbing eyes after long time homework
 • Het hoofd loensen of kantelen: Kinderen die voortdurend hun hoofd samenknijpen of kantelen tijdens het lezen of tv kijken, kunnen moeite hebben om duidelijk te zien. Dit gedrag is vaak een instinctieve reactie om hen te helpen zich beter te concentreren.
 • Frequente hoofdpijn of oogklachten: Aanhoudende hoofdpijn, vermoeide ogen of ongemak, vooral na activiteiten die concentratie vereisen, kunnen een indicatie zijn van zichtproblemen.
 • Voorwerpen te dichtbij of te ver weg vasthouden: Als jouw kind consequent boeken of schermen te dicht bij zijn gezicht brengt of op een ongewoon grote afstand houdt, kan dit wijzen op bijziendheid of verziendheid.
 • Schoolprestaties: Kinderen met niet-gecorrigeerde zichtproblemen kunnen moeite hebben met het lezen van het schoolbord of hun schoolboeken, wat tot academische problemen kan leiden.
 • Vaak over de ogen wrijven of overmatig tranen: Kinderen die vaak in hun ogen wrijven of overmatig tranen ervaren, kunnen oogongemak of irritatie ervaren, mogelijk als gevolg van problemen met het gezichtsvermogen.
 • Abnormale ooguitlijning: Controleer de oogpositie van uw kind. Als u merkt dat de ogen naar buiten of naar de neus of ergens anders afwijken, dan moet u naar een oogarts, dit kan betekenen dat het kind een bril nodig heeft.

De eerste oogtest voor kinderen

Voordat je een bril voor jouw kind aanschaft, is het essentieel dat je begrijpt wat je tijdens de eerste oogtest kunt verwachten. Dit helpt je niet alleen om jouw kind voor te bereiden op het onderzoek, maar zorgt er ook voor dat je volledig op de hoogte bent van het proces. Hier is een korte samenvatting van wat je kunt verwachten en hoe te bereiden:

pediatric icon

Kinderoogarts*

Allereerst moet je de juiste arts vinden. Kinderoogartsen zijn oogartsen die gespecialiseerd zijn in het gezichtsvermogen van kinderen. Ze zijn experts in het helpen van kinderen om gezonde ogen en helder zicht te behouden. Wanneer je ze bezoekt, zijn hun kantoren kindvriendelijk ontworpen en gebruiken ze speciale tests om ervoor te zorgen dat de ogen van jouw kind gezond zijn en duidelijk kunnen zien.

Preparing_icon

Je kind voorbereiden

Het voorbereiden van jouw kind op de eerste oogtest is essentieel om een soepele en comfortabele ervaring te garanderen. Leg jouw kind uit wat er tijdens het bezoek zal gebeuren en verzeker hem ervan dat het een routinematig en pijnloos proces is.

eye exam icon

Het oogonderzoeksproces

Tijdens het oogonderzoek worden verschillende tests uitgevoerd om het gezichtsvermogen en de ooggezondheid van jouw kind te evalueren:

 • Beoordeling van gezichtsscherpte: Jouw kind wordt gevraagd een oogkaart met rijen letters te lezen. Dit helpt bepalen hoe duidelijk ze objecten op verschillende afstanden kunnen zien.
 • Controles van de ooguitlijning: De optometrist zal beoordelen hoe goed de ogen van jouw kind op één lijn liggen en samen bewegen.
pupil icon

Uitsluiting van oogaccommodatie

Bij elk eerste onderzoek van het kind moet het gebruik van druppels worden uitgesloten, zodat de werkelijke dioptriewaarden achteraf op de autorefractometer kunnen worden bepaald. Hierdoor kan de arts beoordelen of het kind een bril nodig heeft.
Tegelijkertijd verwijden druppels die worden gebruikt om accommodatie te elimineren de pupillen, waardoor de arts de fundus van het oog, inclusief de oogzenuw en het netvlies, duidelijk kan onderzoeken.

*Oogartsen en optometristen zijn beide oogzorgprofes­sionals, maar ze vervullen verschillende rollen bij het verlenen van oogzorg. Oogartsen zijn artsen die een breed scala aan oogaandoeningen kunnen diagnosticeren en behandelen, medicijnen kunnen voorschrijven en oogoperaties uitvoeren. Ze bieden uitgebreide oogzorg voor alle leeftijden, inclusief kinderen. Aan de andere kant is optometristen gespecialiseerd in gezichtsonderzoeken en het aanbrengen van contactlenzen. Hij zal een geschikt correctiehulpmiddel voor het gezichtsvermogen aanbevelen: een bril of contactlenzen. Een optometrist meet het gezichtsvermogen van kinderen onder de 15 jaar niet, het onderzoek van kinderen wordt altijd uitgevoerd door een oogarts.

De perfecte kinderbril kiezen

Het selecteren van het juiste frame en het zorgen voor een goede pasvorm zijn van cruciaal belang voor het comfort en de visuele gezondheid van jouw kind. Houd bij het kiezen van een kinderbril rekening met de volgende factoren:

 • Glazenmaat: Laten we beginnen met de pasvorm. Het gaat erom ervoor te zorgen dat deze monturen precies op het gezicht van jouw kind passen. Zorg ervoor dat de brug van de bril comfortabel op de neus van jouw kind past. Zoek naar frames met verstelbare neuspads of sleutelgatbruggen voor een veilige en comfortabele pasvorm. Een optometrist kan je helpen bij het vinden van de juiste framemaat, afgestemd op de gezichtsvorm en -grootte van jouw kind.

 • Nauwkeurigheid op sterkte: Zorg ervoor dat de lenzen op sterkte nauwkeurig zijn afgestemd op de specifieke behoeften van jouw kind. Regelmatige oogonderzoeken zijn essentieel om het recept up-to-date te houden, aangezien de ogen van jouw kind in de loop van de tijd veranderen.

 • Montuurmateriaal en duurzaamheid: kinderbrillen moeten bestand zijn tegen een actieve levensstijl. Kies voor duurzame materialen zoals acetaat, flexibele kunststoffen of titaniummonturen. Deze materialen zijn lichtgewicht en perfect voor dagelijks gebruik.
Crulle glasses banner

Door met deze factoren rekening te houden bij het kiezen van een bril op sterkte voor jouw kind, kan je ervoor zorgen dat hij of zij een comfortabele, duurzame en visueel effectieve bril krijgt die past bij zijn unieke stijl en behoeften. Een goed geselecteerde bril zorgt niet alleen voor helder zicht, maar vergroot ook het vertrouwen van jouw kind om hem te dragen.

Essentiële kenmerken voor kinderbrillen

UV filter Icon

UV-filter beschermt jonge ogen tegen schadelijke UV-stralen, waardoor het risico op oogaandoeningen als gevolg van blootstelling aan de zon wordt verminderd.

Hardening Icon

Brillen met extra verharding breken minder snel, wat vooral belangrijk is voor actieve kinderen.

Self-Cleaning Icon

De zelfreinigende coating minimaliseert vlekken en maakt het schoonmaken van de lenzen eenvoudiger, waardoor de hele dag helder zicht wordt gegarandeerd.

Hydrophobic Icon

Hydrofobe coatings stoten water af en voorkomen dat waterdruppels het zicht belemmeren tijdens regenachtig weer.

 Anti-reflective coating Icon

De antireflectie­coating vermindert schittering van schermen en kunstmatige lichtbronnen, waardoor het visuele comfort tijdens digitale activiteiten wordt verbeterd.

Kinderzonnebril

Smiling girl in sunglasses

Kinderzonnebrillen worden alleen aanbevolen voor extreme omstandigheden, zoals op grote hoogte, aan zee of op aanbeveling van een oogarts. Net als volwassenen hebben kinderen goede oogbescherming nodig tegen ultraviolette (UV) stralen, wat kan leiden tot oogaandoeningen zoals staar en fotokeratitis (een pijnlijke oogaandoening die lijkt op zonnebrand).

Kinderzonnebrillen zijn ontworpen met kleinere gezichten in gedachten en zijn verkrijgbaar
in verschillende leuke kleuren en stijlen om kinderen aan te moedigen ze te dragen. Wanneer
je een kinderzonnebril gaat kopen, zoek dan naar een bril die
100% UVA- en UVB-bescherming biedt om de gevoelige ogen te beschermen
tegen de schadelijke zonnestralen.

Daarnaast bieden we voor actieve kinderen die van zwemmen, sporten, wandelen, fietsen of andere buitenactiviteiten houden, een ruime keuze aan sportzonnebrillen, zwembrillen en fietsbrillen. Bescherm de ogen van jouw kind in stijl, of het nu tijdens het sporten, reizen of een ander buitenavontuur is!

Veel voorkomende zichtproblemen bij kinderen

Bijziendheid (myopie)

Bijziendheid is een veelvoorkomend zichtprobleem bij kinderen waarbij verre voorwerpen wazig lijken. Het ontwikkelt zich doorgaans tijdens de schoolgaande jaren en kan in de loop van de tijd verergeren. Regelmatige oogonderzoeken zijn essentieel om de progressie te volgen en de voorschriften dienovereenkomstig aan te passen.

Amblyopie (lui oog)

Het is een functionele gezichtsafwijking die zich manifesteert als verminderde gezichtsscherpte. Het wordt veroorzaakt door de abnormale ontwikkeling van het gezichtsvermogen, waarvan de oorzaak de afwezigheid of actieve verzwakking van de visuele waarneming van het aangedane oog is. Het is behandelbaar, maar als het in de kindertijd niet op tijd wordt behandeld, ontstaat er een ernstig visueel defect aan het aangedane oog, dat permanent is en op volwassen leeftijd niet kan worden verwijderd.

Verziendheid (hypermetropie)

Verziendheid maakt het lastig om scherp te stellen op close-upobjecten. Het kan al op jonge leeftijd aanwezig zijn en er kunnen corrigerende lenzen nodig zijn om te helpen bij het lezen en andere taken van dichtbij.

Astigmatisme

Astigmatisme veroorzaakt wazig of vervormd zicht als gevolg van een onregelmatig gevormd hoornvlies of lens. Kinderen met astigmatisme kunnen problemen ondervinden met zowel dichtbij als veraf zien. Corrigerende lenzen kunnen helpen een helderder zicht te bieden.

Scheelzien

Scheelzien (heterotropie) is een functionele gezichtsstoornis die uitwendig gepaard gaat met een asymmetrische stand van de ogen, de ogen kunnen naar de neus draaien of naar buiten of omhoog of omlaag. Bij de behandeling van pediatrische patiënten met scheelzien ligt de nadruk op een goede brilcorrectie, behandeling van amblyopie met behulp van occlusietherapie en speciale oefeningen, eventueel een operatie aan de oogspieren.

Computer Vision-syndroom

Naarmate de schermtijd toeneemt, zijn kinderen vatbaarder voor het computer vision-syndroom, dat wordt gekenmerkt door symptomen zoals vermoeide ogen, droogheid en ongemak. Moedig regelmatige pauzes, goede verlichting en de 20-20-20-regel aan (neem elke 20 minuten een pauze van 20 seconden en concentreer je op iets op 6 meter afstand) om deze problemen te verminderen.

Onthoud

preventie is de sleutel. Een goed uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, goede slaap, frisse lucht en positieve gezinsbanden vormen de basis van een gezond leven, vooral voor kinderen. Het is belangrijk om de schermtijd te beperken en prioriteit te geven aan regelmatige controles bij een kinderarts. Als er refractieproblemen of scheelzien worden vastgesteld, is het van cruciaal belang om onmiddellijk naar een oogarts te verwijzen en de nodige behandeling te krijgen.

Kinderen en contactlenzen

Het gebruik van contactlenzen voor kinderen is mogelijk als het kind volwassen genoeg is om het inbrengen, verwijderen en goed verzorgen van de lenzen te kunnen verzorgen. De geschikte leeftijd voor contactlenzen varieert afhankelijk van de individuele bereidheid, maar wordt doorgaans aanbevolen vanaf de leeftijd van 15 jaar.
In gevallen van hoge brekingsfouten of specifieke sportactiviteiten zoals dansen, voetbal of skiën kunnen contactlenzen echter eerder worden geïntroduceerd. Ouderlijke medewerking en begeleiding zijn essentieel bij deze beslissing.