Hoe draag je best zorg voor een bril: tips en advies

Ben je op zoek naar een stijlvol en duurzaam alternatief voor contactlenzen, kies dan eerder voor een bril! Een bril is vaak de handigste manier om jouw zicht te corrigeren, en je kan er eentje kopen die helemaal bij jou past. Het is natuurlijk belangrijk om die bril goed te onderhouden, zodat hij zo lang mogelijk meegaat. Uiteraard kan je online brillen shoppen die al van uitstekende kwaliteit zijn, maar vergis je niet, want elke bril vereist toch een minimum aan onderhoud. Ook al zijn de brillenglazen uitgerust met de meest geavanceerde behandelingen en coatings (zoals bij ons), je volgt best deze belangrijke tips om jouw bril of zonnebril in tiptop vorm te houden. Lees hier waar je moet op letten:

Brillenglazen moeten regelmatig schoongeveegd worden

We vertelden jou al dat brillenglazen uitgerust zijn met geavanceerde coatings die helpen tegen vuil en schade, maar jouw bril zal niet eeuwig proper blijven! Coatings en beschermlagen zorgen ervoor dat vuil en druppels moeilijker op de glazen blijven plakken en dat ze makkelijk afgeveegd kunnen worden. Toch zullen de glazen uiteindelijk moeten schoongeveegd worden. Hier zijn enkele tips om de glazen schoon te houden:

  • Je mag de bril altijd zachtjes met water afspoelen voor je de bril schoonveegt. - Zorg ervoor dat

je steeds een microvezel schoonmaakdoekje - speciaal ontworpen voor brillen - bij de hand hebt! Deze worden vaak meegeleverd met de bril. - Gebruik geen papieren tissue, handdoeken, zakdoeken, etc. Deze kunnen de glazen of de beschermlagen beschadigen en laten vaak stofdeeltjes achter. - Koop gerust een spray voor het onderhoud van brillenglazen. Zorg echter wel dat deze specifiek voor brillenglazen werd ontworpen. - Je mag neutraal afwasmiddel gebruiken, maar zonder ammoniak, bijtende stoffen, citrus, etc. zodat je de beschermlagen niet beschadigt. - Voor de meest grondige schoonmaakbeurt, bezoek een opticien met een ultrasoon reinigingsapparaat.

Gebruik steeds een microvezeldoekje om de bril proper te houden

Als je de bril niet draagt, stop hem meteen in een brillendoos!

Externe druk of impact zullen jouw montuur of brillenglazen sowieso beschadigen! Het is logisch dat als je jouw bril laat vallen, als iemand er per ongeluk op gaat zitten, als de brillenglazen in aanraking komen met een ruw oppervlak, dat de bril dit niet altijd kan verduren. Ook al hebben jouw brillenglazen een krasbestendige laag, je moet echt opletten wat je met de bril doet als je hem afneemt. Dus, maak er de gewoonte van om de bril meteen in een stevige brillendoos of -koker te stoppen. Zo kan je de bril makkelijk transporteren in een tas of rugzak, en hou je de bril veilig.

Gebruik beide handen wanneer je met de bril omgaat!

Bijna iedereen doet het: ons ene hand gebruiken als we de bril afnemen, in ons haar stoppen, etc. Maar, dit kan leiden tot vervorming van de montuur. Probeer er dus aan te denken om beide handen te gebruiken als je met de bril omgaat. Dit is misschien niet zo evident, maar jouw bril zal veel langer meegaan als je het toch doet.

Onderschat hitte niet!

Extreme temperaturen zijn voor niets of niemand aangenaam. Ook jouw brilmontuur is geen fan van extreme hitte! Hitte kan de montuur makkelijk vervormen, dus neem de bril af als je ergens heet bent. Draag de bril dus bijvoorbeeld niet in de sauna, laat de bril niet echter op jouw dashboard in de zon, etc.

Pas op voor bijtende stoffen!

Je denkt vast dat zulke bijtende stoffen enkel in schoonmaakproducten te vinden zijn... Maar, deze zitten soms in de meest onverwachte dingen. Sommige haarproducten bevatten bijtende stoffen, het zoute water van de zee is bijtend, etc. Deze stoffen kunnen de montuur doen verkleuren of vervormen, en kunnen de beschermlagen van de bril beschadigen. Let dus op!

Een kleine tip: als je jouw bril weg wil houden van de zee tijdens een uitstapje, probeer dan daglenzen. Daglenzen zijn handig, makkelijk en gezond, zodat je jouw bril niet mee hoeft te nemen naar de kust.

SHOP DAGLENZEN