De ultieme gids voor montuurmaten van brillen

Als het gaat om het vinden van de perfecte bril, is het cruciaal om de montuurmaat te begrijpen. De nummers op de zijkant van het montuur geven waardevolle informatie over de afmetingen. In deze gids wordt de maat van brilmonturen uitgelegd, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en ervoor kunt zorgen dat je bril comfortabel zit en er stijlvol uitziet. Zo weet je zeker dat je bril comfortabel zit en er stijlvol uitziet.


Wat betekenen de cijfers aan de binnenkant van het brilmontuur?


De nummers die op de zijkant van het brilmontuur staan, bevatten waardevolle informatie over de afmetingen. Laten we eens kijken naar de nummers die je vaak tegenkomt!


Als je "51-16-142" op het montuur ziet staan, lijkt het misschien een gewoon getal, maar de numerieke inscriptie op je brilmontuur bevat belangrijke informatie over de afmetingen en kenmerken ervan:


Glasses Icon

Het eerste getal, 51, vertegenwoordigt de lensbreedte in millimeters.

Width Icon

Het tweede getal, 16, geeft de breedte van de brug aan, dat is de afstand tussen de lenzen.

Temple Icon

Het derde getal, 142geeft de tempellengte aan, de armlengte die over je oren reikt.

Inzicht in deze afmetingen is cruciaal om een bril te vinden die comfortabel zit en bij je gezichtsvorm past.

1 - Lensbreedte 2 - Brug breedte3 - Arm Lengte

Juiste maat en verhoudingen


Brilmaat (S, M en L)


Brillen zijn er in verschillende maten, vaak gecategoriseerd als klein (S), middelgroot (M) en groot (L), voor verschillende gezichtsvormen en maten. De juiste maat vinden is essentieel voor zowel comfort als stijl. Een kleine maat is geschikt voor smalle gezichten en zorgt voor een goede pasvorm die past bij delicate gelaatstrekken. Middelgrote brillen bieden een veelzijdige optie die past bij een breed scala aan gezichtsvormen. Grote monturen zijn ontworpen voor bredere gezichten en zorgen voor een gedurfde en modieuze look. Om je te helpen begrijpen welke maat het beste bij je past, hebben we hieronder een handige gids opgenomen.


 1. Neem een kredietkaart en ga voor de spiegel staan
 2. Plaats de kaart langs het midden van het gezicht
 3. Vind jouw maat door de breedte te vergelijken met jouw oog

De kaartrand strekt voorbij de hoek van het oog - S

De kaartrand valt samen met de hoek van het oog - M

Het oog strekt voorbij de kaartrand - L


Hoe weet je of je bril goed past?


 • De glazen moeten je ogen bedekken: Want wat is het nut van een bril als hij je ogen niet goed bedekt? Kijk in de spiegel of de breedte van het montuur overeenkomt met de breedte van je gezicht en of de glazen een gebogen vorm hebben die de contouren van je ogen volgt. Dit zorgt ervoor dat de optische glazen volledige bedekking en optimaal zicht bieden.
 • De brug moet comfortabel op je neus passen:. Je brilbrug moet comfortabel op je neusbrug rusten, niet knellen en niet naar beneden glijden. Een goed passende brug biedt stabiliteit en zorgt ervoor dat het gewicht van de bril gelijkmatig wordt verdeeld. Let goed op de pasvorm, zorg dat deze stevig aanvoelt en geen ongemak veroorzaakt.
 • " De brilarmen moeten comfortabel over je oren rusten:. Zorg ervoor dat de pootjes van je bril recht naar achteren staan en comfortabel over je oren rusten. Ze mogen geen overmatige druk uitoefenen of ongemak veroorzaken. Goed passende brilpootjes dragen bij aan de stabiliteit van de bril en voorkomen dat de bril afzakt of wegglijdt.
 • Het montuur mag je zicht niet belemmeren: Wanneer je je bril draagt, mag deze je gezichtsveld niet belemmeren. Het montuur mag je perifere zicht niet blokkeren of je vermogen om in alle richtingen goed te zien beperken. Kijk of het montuur je zicht belemmert als je recht vooruit of opzij kijkt. Onbelemmerd zicht is essentieel voor een comfortabele en functionele bril.
 • Rekening houden met gezichtsverhou­dingen voor een evenwichtige look: Houd rekening met je gezichtsvorm en gelaatstrekken bij het kiezen van een brilmontuur. Verschillende gezichtsvormen kunnen specifieke montuurvormen en -maten vereisen om een evenwichtige en flatterende look te krijgen. Zoek naar monturen die je gezichtsverhou­dingen aanvullen en die je uiterlijk en stijl verbeteren.

Door ervoor te zorgen dat je bril goed past, kun je genieten van optimaal comfort, helder zicht en een flatterende look. Neem de tijd om de pasvorm te beoordelen met behulp van de spiegeltest en overweeg advies in te winnen bij een opticien of gebruik te maken van virtuele pashulpmiddelen om de perfecte pasvorm voor je bril te vinden.


Tips voor het kiezen van de juiste brilmontuurmaat


Gezichtsvorm:


Houd bij het kiezen van een bril rekening met je gezichtsvorm. Verschillende montuurvormen en -groottes kunnen bepaalde gelaatstrekken aanvullen of versterken. Bijvoorbeeld:


Oval Face Shape
Heart Face Shape
Inverted Triangle Face Shape
Round Face Shape
Diamond Face Shape
Square Face Shape
Triangle Face Shape

 • Ronde gezichtsvorm: Hoekige of geometrische monturen kunnen definitie en balans toevoegen.
 • Vierkante gezichtsvorm: Ronde of ovale monturen kunnen sterke kaaklijnen verzachten en aanvullen.
 • Ovale gezichtsvorm: De meeste montuurvormen werken goed bij ovale gezichten, dus je hebt meer flexibiliteit om te experimenteren met verschillende stijlen.
 • Hartvormige gezichtsvorm: Monturen die breder zijn aan de bovenkant of details hebben aan de onderkant kunnen een smallere kin in balans brengen.
 • Ruitvormige gezichtsvorm: Monturen met zachte rondingen en ovale of cat-eye vormen kunnen jukbeenderen accentueren.
 • Driehoekige gezichtsvorm: Voor deze gezichtsvorm is het aan te raden een bril te kiezen met een dunner montuur en veel rondingen om contrast te creëren.
 • Omgekeerde driehoekige gezichtsvorm: Bij het kiezen van een bril voor deze gezichtsvormen is het doel om de verhoudingen in evenwicht te brengen door de aandacht te vestigen op het onderste deel van het gezicht.

Je kunt onze Gezichtsvormgids bekijken om erachter te komen welke vorm de jouwe is!


Monturen passen en aanpassingen maken:


 • Virtueel passen: In onze online winkel bieden we een handige virtuele pasfunctie waarmee je een bril virtueel kunt bekijken en passen. Via onze website kan je een foto uploaden of de camera van je computer of smartphone gebruiken om te zien hoe verschillende monturen op je gezicht staan. Dit interactieve hulpmiddel stelt je in staat om weloverwogen keuzes te maken voordat je tot aankoop overgaat en biedt een virtuele ervaring vanuit het comfort van je eigen huis.
 • Bezoek aan een opticien of brillenwinkel: Voor een precieze en nauwkeurige pasvorm raden we aan naar een opticien of brillenwinkel te gaan. Ons team van experts kan je gezichtskenmerken beoordelen, professionele metingen doen en persoonlijke aanbevelingen doen op basis van je voorschrift en levensstijl. Hun advies zorgt ervoor dat je een montuur vindt dat perfect bij je past.

Speciale overwegingen


 • Lenzen en montuur op sterkte: Bij het kiezen van een brilmontuur is het belangrijk om rekening te houden met je glazen op sterkte. Afhankelijk van je behoeften op het gebied van zichtcorrectie, kunnen bepaalde monturen en vormen geschikter zijn. Als je bijvoorbeeld een hoger voorschrift hebt, heb je misschien monturen met grotere glazen nodig voor dikkere glazen. Het is cruciaal om samen te werken met een opticien die je kan helpen om monturen te vinden die geschikt zijn voor jouw voorschrift. Bekijk ons assortiment brillen op sterkte om de perfecte pasvorm te vinden voor jouw zichtbehoeften.
 • Invloed op montuurkeuze: Als je multifocale of bifocale brillenglazen nodig hebt, is het essentieel om na te gaan hoe deze in het montuur worden geplaatst. Multifocale en bifocale brillenglazen hebben specifieke zones voor dichtbij, intermediair en veraf. Daarom heb je monturen nodig met genoeg verticale ruimte om de verschillende lenssegmenten comfortabel te kunnen plaatsen. Monturen met grotere lenshoogtes of aanpasbare lensinzetstukken worden vaak aanbevolen voor dit soort lenzen om optimaal zicht en naadloze overgangen tussen de brandpunten te garanderen.
 • Sportbrillen: Verschillende activiteiten kunnen speciale monturen vereisen om aan specifieke behoeften te voldoen. Voor sportliefhebbers bieden monturen die zijn ontworpen voor atletische activiteiten eigenschappen zoals schokbestendigheid, wrap-around stijlen voor beter zicht rondom en een goede pasvorm om wegglijden tijdens fysieke bewegingen te voorkomen. Speciale monturen zijn verkrijgbaar voor unieke vereisten, zoals werkbrillen en veiligheidsbrillen. Deze monturen zijn ontworpen om aan specifieke normen te voldoen en bieden verbeterde bescherming en functionaliteit. Blader door onze collectie sport- en speciale monturen om de ideale bril te vinden voor jouw actieve levensstijl en gespecialiseerde behoeften.

Onthoud dat dit slechts algemene richtlijnen zijn! Het belangrijkste is dat je een bril kiest waarin je je zelfverzekerd en comfortabel voelt.