Hoe interpreteer ik mijn voorschrift voor contactlenzen?

Ben je aan het winkelen voor contactlenzen online? Fantastisch! Zo kan je jezelf heel wat geld en tijd besparen. Maar eerste zal je moeten weten welke lenzen geschikt zijn voor jou en een voorschrift van de opticien in handen moeten hebben. Bij het beginnen met lenzen, na jouw eerste oogmeting, krijg je zeker en vast een papieren voorschrift en een suggestie van de oogspecialist. Merk op, er is een groot verschil tussen het dragen van daglenzen, tweewekelijse lenzen en maandlenzen, alsook tussen verschillende merken, dus volg best de suggestie van de specialist! Ook voor kleurlenzen ga je best even langs bij jouw oogspecialist, voor je deze zomaar gaat bestellen. Voor diegenen met een bril, merk op dat jouw brilvoorschrift NIET hetzelfde is als voor lenzen! Lees hier meer over een recept voor een bril. Laat ons nu eerst een kijkje nemen naar al die afkortingen en waarden.

Een overzicht van alle parameters

Het voorschrift is vaak driedelig: jouw parameters of waarden, een aanbevolen merk contactlenzen, en speciale instructies. Wij geven je hier enkele van de belangrijkste afkortingen en terminologie mee.

Afkorting Verklaring
OD / RO / R Oculus Dexter of Rechteroog toont de sterkte voor het rechteroog
OS / LO / L Oculus Sinister of Linkeroog toont de sterkte voor het linkeroog
OU Oculus Uterque toont identieke sterkte voor beide ogen
SP(H), PWR or D Sphere, Power, of Dioptre toont de waarde voor de sterkte (+ of -)
CYL or CP Cilinder toont de verticale curve van de oogbal bij astigmatisme (torisch lenzen)
X, AX, AXE Axis of As toont de graden/richting van de cilinder bij torische lenzen
ADD ADD power toont de aanvullende sterkte voor multifocale lenzen
BC Basis Curve/Kromming indiceert hoe de lens over de oogbal zal passen
DIA Diameter beschrijft de breedte van lens
PL Plano wordt gebruikt om kleurlenzen zonder sterkte aan te duiden
EXP Expiration Date toont de vervaldatum van de lenzen

Deze tabel helpt je om bij Alensa de correcte waarden te selecteren, gebaseerd op het advies van jouw opticien. Heb je meer vragen? Neem hieronder dan een kijkje.

Rechter- of linkeroog?

De opticien beschrijft het verschil tussen beide ogen vaak als “L” en “R”. Heb je een verschillende sterkte nodig voor elk oog, dan moet je slechts op “kies parameters voor het tweede oog” klikken als je bij ons bestelt. Alensa maakt geen verschil tussen beide ogen. Eén doosje wil zeggen één oog. Wanneer je je parameters voor het andere oog kiest, bestel je dus een tweede doosje met andere waarden. Heb je dezelfde waarden voor beide ogen? Dan hoef je geen tweede oog te selecteren!

kies de parameters voor jouw tweede oog bij Alensa

Plus (+) of Minus (-)?

Ben je bijziend, met andere woorden zie je slecht dingen die veraf zijn? Dan zal jouw sterkte een minus (-) waarde hebben. Ben je verziend of zie je slecht van dichtbij? Dan zal de sterkte als plus (+) beschreven staan. Let goed op bij het bestellen online dat je niet per ongeluk de verkeerde waarde selecteert! Eens je deze doosjes hebt opengemaakt is het namelijk te laat om nog om te ruilen. Bij een vergissing kan je steeds ongeopende doosje terugsturen en omruilen volgens onze omruilprocedure.

Kan ik aan de hand van mijn brilvoorschrift ook contactlenzen bestellen?

NEE. Lenzen vereisen een ander type voorschrift. Ga altijd eerst langs bij de opticien of specialist als je naar lenzen wil overschakelen. Een bril staat namelijk enkele centimeters van het oog af terwijl lenzen rechtstreeks op de oogbal terechtkomen. Dit wil zeggen dat de waarden, zoals de basis kromming en diameter, veranderen. Lees hier meer over een recept voor een bril.

Hoe kies ik de Cilinder en As bij torische lenzen voor astigmatisme?

Cilinder en as zijn waarden die nodig zijn bij de correctie van astimatisme. De cilinder heeft steeds een negatieve waarde die telkens verspringt met 0.25. De as wordt uitgedrukt in graden tussen 0° en 180°. Deze zullen duidelijk op jouw voorschrift staan maar bij twijfel raadpleeg je best de opticien. Let op dat Alensa niet elke waarde aanbiedt, maar enkel de meest gebruikelijke waarden. Dit is omdat de mogelijke combinaties heel groot zijn en soms heel zeldzaam. Indien je de waarde hier niet kan vinden, bieden wij deze dus helaas niet aan.

Wat is deze ADD power precies?

Lijdt je aan presbyopie en heb je een aanvullende waarde die een correctie voor dichtbij, m.a.w. een leescorrectie, maakt? In dit geval zal er een extra ADD waarde op jouw voorschrift geschreven zijn. ADD power gaat vaak van +0.50 tot +3.00. Sommige merken drukken dit uit via LOW, MEDIUM of HIGH. CooperVision contactlenzen maken een verder onderscheid tussen het dominante (D) en non-dominante (N) oog. Bij verdere vragen raadpleeg je best de oogspecialist.

Zijn basiskromming en diameter belangrijk bij mijn bestelling van lenzen?

De basis curve of kromming toont hoe de lens over oogbal zal passen. Een lagere BC, zoals 8.40, betekent dat de lenzen meer gekromd zijn en dus strakker zullen passen. Een hogere BC zoals 8.70 toont een plattere lens. De diameter toont de breedte in millimeters, gewoonlijk tussen 13 en 15 mm. Een klein verschil hierin (0.1 of 0.2 mm) heeft vaak niet veel invloed op het draagcomfort. Echter, wanneer het verschil in BC en DIA groter wordt, heeft dit wél een sterkte invloed op het draagcomfort en de kwaliteit van jouw zicht. Ga dus steeds ten rade bij de opticien wanneer je van de voorgeschreven waarden wil afwijken, want online vind je vaak vastgestelde waarden die niet kunnen gewijzigd worden voor BC en DIA.

Ik draag een optiekmerk dus weet niet welke lenzen ik moet kiezen

Alle privélabels en optiekmerken hebben steeds een equivalent onder de gerenommeerde merken die je op Alensa kan terugvinden. Vraag simpelweg jouw opticien naar welk merk gelijk staat met het huidige optiekmerk dat je gebruikt.

Ik ben mijn voorschrift kwijt - kan ik mijn waarden ergens terugvinden?

Let op dat je sowieso best elk jaar een nieuw voorschrift van de specialist moet hebben, maar indien je een vroeger doosje contactlenzen in je bezit hebt, kan je hier jouw waarden uit aflezen. Onderstaande afbeelding toont hoe je de waarden op het doosje moet interpreteren:

Hoe interpreteer ik parameters op een lenzendoosje


Nogmaals, onthou dat een regelmatige check-up en update van jouw voorschrift nodig zijn, dus ga minstens één maal per jaar langs bij de opticien of oogspecialist!

Kan ik proeflenzen bestellen?

Alensa is niet gerechtigd om proeflenzen te voorzien. Dit is een belangrijke stap die enkel door een opticien of oogspecialist kan voorzien worden. Op onze TopVue producten echter, bieden wij een geld-terug-garantie zodat je hiervan, indien niet tevreden, de lenzen kan terugsturen nadat je er enkele hebt gebruikt. Lees wel op voorhand goed de voorwaarden na op onze website.

Opmerkingen (10)

Heb je een vraag?
Tom reymen

Beste, Ik heb een cylinder van -3,75 op een as van 175 graden. Toch schrijft mijn opticien mij maar lenzen voor met een cylinder van -3,25 op een as van 180 graden. Volgens hem verspringen de graden maar per 10 en kan je dus niet op 175 corrigeren. Hij zegt ook dat je met een lens nooit de volledige cylinder voorschrijft omdat die direct op het oog wordt gedragen, klopt dat? Want ik zie nog steeds schaduwbeelden en kan slecht lezen. Voor het nieuwe type lens dat ik nu ga krijgen (Coopervision biofinity ze, heb ik de waarde zelf ingegeven en een as van 175 graden kan wel). Nu begin ik sterk te twijfelen aan mijn opticien en heb ik het gevoel dat hij altijd onder corrigeert zodat ik maar blijf sukkelen. Graag had ik uw advies gehoord. Met vriendelijke groet, Tom

Antwoord info@alensa.nl

Beste Tom, Bedankt voor jouw bericht. Het duurt soms langer om de juiste lenzen te vinden en het is belangrijk om jouw opticien te vertrouwen en hem over alle problemen te informeren, zodat hij jouw goede lenzen kan aanbevelen. Er is een verschil tussen de sterktes voor lenzen en voor een bril en de sterktes voor lenzen zijn lager dan die voor een bril. Meeste lenzen worden dan ook met assen per 10° gemaakt. Vanwege jouw hoge cilinder zal je waarschijnlijk XR lenzen moeten bestellen en deze worden met meerdere assen dan de meeste lenzen gemaakt.

Ivonne Bogers

Ik gebruik al jaren de Focus Dailies All Day Comfort. Zijn dezelfde basiscurve, DIA en sterkte dan ook geschikt voor de Dailies Aquacomfort Plus?

Antwoord info@alensa.nl

Beste,

Deze lenzen zijn wel erg vergelijkbaar en dan ook het watergehalte, de zuurstofdoorla­atbaarheid en het materiaal zijn hetzelfde maar de DIA en BC verschillen wel van elkaar. We kunnen niet garanderen dat deze lenzen net zo goed zullen passen, daarom raden we aan toch eerst proef lenzen bij de opticien te proberen.

Sandra Van Dok

Geachte mevrouw, meneer, Graag wil ik weten of ik bij Alena harde contactlenzen kan bestellen. Van Eyewish heb ik FLTC Fut, 0930 / 00.0, radius: 740, sferisch -2, cylinder +0.00, additie 0.00, prisma 0.00. ze zijn n heel klein beetje groen maar gewoon wit is ook prima. Omdat ik er nogal eens kwijt raak, zou n goedkoper alternatief te gek zijn. Mvg Sandra

Antwoord info@alensa.nl

Beste Sandra, Bedankt voor jouw commentaar. Alensa verkoopt helaas enkel zachte lenzen, we hebben geen harde lenzen in ons assortiment.

Nancy Raven

Ik wil graag daglenzen bestellen ipv maandlenzen. Mijn sterkte: rechteroog: +5, BC 8.7, cyl -1.75, AS 160, DIA 14.5 linkeroog: + 4.75, BC 8.7, cyl -1.75, AS 180, DIA 14,5 Ik kan op internet niet de juiste sterkte ed. vinden. Kunnen jullie mij helpen of heb je geen daglenzen voor mijn ogen? Ik zie alleen maar maandlenzen. Graag uw reactie. Met vriendelijke groeten, Nancy Raven

Antwoord info@alensa.nl

Beste Nancy,

Het aanbod van torische daglenzen is niet zo groot als die van torische maandlenzen. Als je met daglenzen wilt beginnen, moet je eerst je opticien bezoeken. Overstappen naar een nieuw merk van contactlenzen vormt namelijk een risico dat dit nieuwe merk de drager niet past. Vooral bij torische lenzen is de positie van de lens op het oog heel belangrijk. We raden daarom klanten aan om bij het veranderen van de lenzen eerst een opticien te bezoeken en later, als zij tevreden zijn met de proeflenzen, een bestelling te plaatsen bij Alensa. Zo willen wij ook problemen voorkomen - wanneer de verzegeling op het doosje is verbroken, kunnen wij vanwege gezondheidsbes­cherming en hygiëne de lenzen niet meer omruilen of terugbetalen.

Alexandra

Goedemorgen, De 1-day Acuvue moist D -6.50, cyl-2.25, axis 180, bc 8.5, dia 14.5 is niet meer leverbaar. Hebben jullie een alternatief? Groeten Alexandra

Antwoord info@alensa.nl

Beste Alexandra,

Dailies AquaComfort Plus Toric, Biotrue ONEday for Astigmatism of Clariti 1 Day Toric worden met de gevraagde sterkte, cylinder en as gemaakt. Het is echter noodzakelijk om dit met je opticien te bespreken. We raden alle klanten aan om bij het veranderen van lenzen eerst een opticien te bezoeken en later, als zij tevreden zijn met de proeflenzen, een bestelling te plaatsen bij Alensa. Zo willen wij problemen voorkomen - wanneer de verzegeling op het doosje is verbroken, kunnen wij vanwege gezondheidsbes­cherming en hygiëne de lenzen niet meer omruilen of terugbetalen.

Monique Stout

Ik wil voor het eerst maandlenzen bij jullie bestellen, maar weet niet hoe ik de sterkte moet invullen. Mijn sterkte zoals het nu beschreven staat is S +0,50=C-2,25AS 180 Ik heb beide ogen dezelfde sterkte. Met vr groet, Monique Stout

Antwoord info@alensa.nl

Beste Monique,

De sterkte is +0.50, cilinder -2.25 en as 180. Je hebt torische lenzen nodig. Het is altijd belangrijk om de voorgeschreven lenzen te bestellen. Als je lenzen zonder ervaring bestelt, dan bestaat een risico dat de lenzen niet goed voor je ogen zullen zijn. Wanneer de verzegeling op het doosje is verbroken, kunnen wij vanwege gezondheidsbes­cherming en hygiëne de lenzen niet meer omruilen of terugbetalen.

Wil van Balen

Ik wil graag lenzen bestellen maar kom er niet uit ik heb CooperVision options comfort multifocal Links BC 8.7 DIA 14.4 PWR +1.50 ADD+2.00 D Rechts BC 8.7 DIA 14.4 PWR +2.25 ADD +2.50 N Zijn die er ook in daglenzen ik heb nu maandlenzen

Antwoord info@alensa.nl

Beste Wil, Kan je ons een mailtje met een foto van de blister opsturen? Daar staat dan de naam van het materiaal op en zo kunnen wij bepalen, welke lenzen je nodig heeft.

Jan

Wat handig, ik wist niet wat PWR is

Anne

Test bij opticien,heb nu proclair multifocal,advies om beter te lezen is PWR+2,25 ADD + 3,00 bc 8.7 dia 14..4 Heb al jaren ADD+ 2.50 , maar ADD 3.00 hoe kom ik hier aan????zie het nergens

Antwoord info@alensa.nl

Beste Anne,

Indien je een hogere ADD dan +2,50 hebt, dan heb je de XR lenzen nodig. We verkopen alleen de Proclear Multifocal XR lenzen in een verpakking van 3 en 6 lenzen. 3 lenzen: https://www.alensa.nl/…-xr-3-lenzen 6 lenzen: https://www.alensa.nl/…-xr-6-lenzen

Marike

Ik zou graag XR toric lenzen van Coopervision willen bestellen, maar mijn Radius/BC komt niet overeen met jullie aanbod. Hebben jullie ook radius 8.7? Alvast bedankt voor jullie reactie Groeten Marike

Antwoord info@alensa.nl

Beste Marike,

De BC van de contactlenzen is standaard en kan meestal niet veranderd worden. De Proclear Toric XR lenzen hebben een BC van 8,80 en eigenlijk is het niet echt een groot verschil met de 8,70. Voor de zekerheid raden we je aan om een opticien te bezoeken, hij kan je ook een setje met proeflenzen geven, dan weet je zeker dat de lenzen goed passen voordat je bij ons een bestelling plaatst.