Kan je contactlenzen langer dragen dan aanbevolen?

Kan je lenzen langer dragen dan voorgeschreven

Misschien heb je er al eens over nagedacht om jouw contactlenzen iets langer te gebruiken dan werd voorgeschreven? Misschien doe je dit om de kosten te drukken? Of misschien draag je die maandlens maar enkele keren per maand, of die daglens maar enkele uurtjes per dag? Of misschien vergeet je gewoon de lenzen tijdig te vervangen? Je draagt goed zorg voor jouw lenzen, dus waarom niet? Welke de reden ook moge wezen, laat ons een kijkje nemen naar waarom het langer dragen van jouw contactlenzen geen goed idee is en welke gevaren hieraan verbonden zijn...

Wat gebeurt er met de lenzen als je ze langer draagt?

Wegwerpbare daglenzen, tweewekelijkse lenzen en maandlenzen werden één voor één specifiek ontworpen om niet veel langer te overleven de voorgeschreven periode. Zo zijn daglenzen soepel en dun, met een minder complexe pasvorm, waardoor hun fragiele structuur minder lang houdbaar is. Weeklenzen zijn iets dikker, en maandlenzen zijn meestal de dikste, waardoor ze ook het langst "overleven". En verder, zowel dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse lenzen werden, afhankelijk van de gebruikte technologie, gebouwd om een gezonde hoeveelheid zuurstof door te laten naar het oog. Maar hoe ouder een lens wordt, hoe meer de ingebouwde structuren die zuurstof doorlaten, afbreken. Kortom, wanneer je de lenzen langer gaat gebruiken, vermindert de kwaliteit waardoor pasvorm, weerbaarheid en zuurstofdoorla­tendheid sterk achteruitgaan, met volgende gevolgen:

De lenzen scheuren

Aangezien de lenzen fragiel worden, kunnen ze makkelijker scheuren. Stukjes lens kunnen zo in het oog terechtkomen en daar ernstige last creëren. Niet alleen krijg je het onaangename gevoel dat iets in je oog zit, maar je loopt risico op ontstekingen.

De lenzen passen niet goed meer

Contactlenzen werden ontworpen zodat je haast niet voelt dat je ze draagt. Oudere lenzen passen minder goed en vervormen vaak. Lenzen die niet goed passen voelen onaangenaam aan en leiden al snel tot geïrriteerde en pijnlijke ogen.

De lenzen "verstikken" het oog

Voor een gezonde werking van het netvlies, is het broodnodig dat het oog voldoende zuurstof krijgt. De zuurstofdoorla­tendheid van elk type lenzen daalt voortdurend en wanneer de voorgeschreven draagtijd werd overschreden, laat de lens in alle gevallen niet meer genoeg zuurstof door. Dit leidt makkelijk tot rode, branderige ogen en op lange termijn tot ernstige complicaties.

Er komen teveel afzettingen op de lenzen

Afzettingen en vervuiling beginnen onmiddellijk na het inbrengen van de lenzen. Geen enkele reinigende oplossing heeft zulke chemische en fysische eigenschappen, dat afzettingen 100% kunnen verwijderd worden. Afzettingen worden giftig en schadelijk voor de ogen na een bepaalde tijd, waardoor oudere, vervuilde lenzen een toxisch effect hebben op het oog.

Hou rekening met de risico’s verbonden aan het langer dragen van contactlenzen

Vele contactlensdragers negeren de aanbeveling dat ze contactlenzen niet langer mogen dragen, omdat ze bijvoorbeeld geloven dat de aanbevolen vervangingsschema's alleen bedoeld zijn om winst voor de fabrikanten te verzekeren en vaste klanten te beveiligen. Maar zoals eerder gesteld, niets is minder waar! Hoewel er misschien getuigenissen op obscure internetfora te vinden zijn, die beweren dat ze geen last ondervonden tijdens het langer dragen van lenzen, toch loop je telkens ernstig gevaar op complicaties! Kortom, ons advies en het advies van specialisten is als volgt:

  • Draag jouw contactlenzen niet langer dan voorgeschreven. Vervang maandlenzen na één maand en daglenzen na één dag!
  • Draag jouw contactlenzen niet gedurende 24u of tijdens het slapen. Enkel specifieke continue of extended-wear lenzen laten dit toe en zelfs dan mag dit enkel in overleg met de opticien of oogspecialist.
  • Draag jouw contactlenzen niet voorbij de houdbaarheidsdatum. Vervallen lenzen voldoen niet meer aan de nodige kwaliteitsnormen en zijn bijna altijd vervormd!

Dit is de enige manier om de gezondheid van jouw ogen te garanderen. Lenzen kan je vervangen, maar jouw ogen niet. Draag dus goed zorg voor ze en respecteer de draagperiode van jouw lenzen!

Tips in geval van nood

Het is ondertussen wel duidelijk dat je beter vermijdt om lenzen langer te dragen. Maar ben je toch gedwongen om het risico te nemen, bijvoorbeeld op reis of op festivals, of wegens geldgebrek, hier zijn enkele tips:

  • Probeer een voorraadje daglenzen aan te leggen of mee te nemen. Dit type lenzen zijn de meest hygiënische, aangezien elke nieuwe lens steeds steriel verpakt is. Contactlenzen blijven over het algemeen lang houdbaar dus waarom zou je af en toe, naast jouw gebruikelijke lenzen, niet een klein doosje extra daglenzen in huis halen? Veel geld hoeft het niet te kosten! Als je dan volgende keer vergeet te bestellen, heb je een doosje daglenzen voor een paar dagen achter de hand! Of als je op reis bang bent dat je jouw maandlens of weeklens kan verliezen, kan je dit opvangen met enkele daglenzen. Daglenzen komen ook in grotere verpakkingen dus je zal minder snel zonder komen te zitten. Schrijf je vooral in voor Alensa's nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze promo's op daglenzen: https://www.alensa.nl/newsletter.html
  • Hou alles zo steriel en hygiënisch mogelijk met een uitstekende vloeistof, een steriel bewaardoosje en eventueel enkele oogdruppels. Neem een reissetje mee op reis! Gebruik NOOIT water of iets anders om lenzen mee te reinigen! Ga voorzichtig en met propere handen om met je lenzen.
  • Push het niet té ver. Beperk de tijd dat je lenzen moet overdragen.

SHOP CONTACTLENZEN

Opmerkingen (7)

Heb je een vraag?
Frits

Ik gebruik al 5 jaar dag lenzen die ik per lens gemiddeld 4 maanden in hou ook tijdens het slapen en heb geen problemen ervaren. Wat kan ik verwachten over tien jaar als ik dit blijf volhouden?

Antwoord info@alensa.nl

Beste Frits,

we raden je aan om het advies van je opticien te volgen wat het slapen met lenzen betreft. We kunnen niet inschatten wat in tien jaar kan gebeuren. Er kunnen betere lenzen zijn, de productie kan stoppen etc.

Groetjes,

Team Alensa

denis

beste, Ik ben op zoek naar BioTrue one day ,Astigmatism lenzen in de sterkte: - -3.25, Cyl.-2.75,Ax 160, Dia 14.5. Zijn deze leverbaar ?? Gr, Denis

Antwoord info@alensa.nl

Beste Denis, Bedankt voor jouw vraag. Helaas hebben we de Biotrue ONEday for Astigmatism (30 lenzen) met pwr: -3.25; cyl: -2.75; axis: 160°; bc: 8.40; dia: 14.50 niet op voorraad.

Monique

Ben super tevreden met de kleurlenzen op sterkte die ik bij jullie bestel en lees hier duidelijke en goede adviezen. Ik draag al heel lang lensen die niet van de opticien afkomen. Dit is een stuk voordeliger en werkt prima voor mij. Er zat wel duidelijk verschil tussen de maandlenzen en de daglenzen met kleur die ik ooit bestelde. De maandlenzen zitten echt geweldig, belemmeren mijn zicht vrijwel nooit. De daglenzen vond ik helemaal niet fijn zitten. Verder super fijne webshop.

Jeroen Verschoor

Opvallend dat dit door een commerciële lenzen verkoper is opgesteld. Natuurlijk willen ze winst maken

Antwoord info@alensa.nl

Beste Jeroen,

We hebben dit artikel gepubliceerd omdat voor Alensa de gezondheid van klanten heel belangrijk is. Het langer dragen van contactlenzen kan tot ernstige complicaties leiden waardoor mensen in het beste geval een tijdje geen lenzen mogen dragen. We begrijpen echter dat je meer wilt weten. Het beste zal zijn om deze kwestie met jouw oogarts te bespreken.

Angelique Plat

Ik gebruik al ruim drie jaar zachte multifocale maandlenzen. Nu merk ik dat ik steeds minder goed kan lezen. Ik heb een proefsetje geprobeerd en daarbij ging het lezen perfect, maar kon daar niet goed mee ver kijken. Autorijden bv was echt gevaarlijk. Als ik een tunnel in reed zag ik ineens de helft minder. Eerst +175 ad med en +175 ad high (ben ik nu naar terug,want autorijden is voor mij noodzaak) Het proefsetje was +2 ad low zowel links als rechts. Is hier een oplossing voor? Vriendelijke groet angelique plat

Antwoord info@alensa.nl

Beste Angelique,

Er bestaat helaas geen eenvoudige oplossing. Je moet dit bij je opticien melden en hij zal je nieuwe proeflenzen geven. Op basis van de aangemeten sterktes en informatie van je, krijg je of dezelfde lenzen met andere sterktes of misschien een nieuw merk lenzen. Biofinity Multifocal maken bijvoorbeeld een verschil tussen het dominante en niet-dominante oog, misschien zou je opticien je deze lenzen aanbevelen. Op afstand kunnen we je echter geen doorslaggevende advies geven.

Liesbeth

Hebben jullie ook lessen die ik langer dan 8 uur kan dragen?

Antwoord info@alensa.nl

Beste Liesbeth, De meeste lenzen kan je rustig de hele dag dragen en pas 's avond moet je deze uitnemen. Als je echter een advies van je opticien hebt gekregen dat je de lenzen na 8 uur moet uitnemen dan moet je zijn advies volgen. Als je maandlenzen draagt, dan kan je met je opticien eventueel het gebruikt van daglenzen bespreken.

Marlies

Oh! Ik ga direct een klein travelsetje bestellen.