Kan je contactlenzen langer dragen dan aanbevolen?

Kontaktní čočky banner

Kan je contactlenzen langer dragen dan aanbevolen?

Misschien heb je er al eens over nagedacht om jouw contactlenzen iets langer te gebruiken dan werd voorgeschreven? Misschien doe je dit om de kosten te drukken? Of misschien draag je die maandlens maar enkele keren per maand, of die daglens maar enkele uurtjes per dag? Of misschien vergeet je gewoon de lenzen tijdig te vervangen? Je draagt goed zorg voor jouw lenzen, dus waarom niet? Welke de reden ook moge wezen, laat ons een kijkje nemen naar waarom het langer dragen van jouw contactlenzen geen goed idee is en welke gevaren hieraan verbonden zijn...

Wat gebeurt er met de lenzen als je ze langer draagt?

Daglenzen, tweewekelijkse lenzen en maandlenzen zijn niet ontworpen om langer mee te gaan dan de opgegeven draagperiode. Daglenzen zijn glad en dun, met een minder complexe pasvorm, dus hun fragiele structuur is minder duurzaam. Tweewekelijkse lenzen zijn iets dikker en maandlenzen zijn meestal het dikst, dus die "overleven" ook het langst. Maar laat je daardoor niet overtuigen dat ze onoverwinnelijk zijn.
Alle zachte contactlenzen zijn ontworpen om een gezonde hoeveelheid zuurstof door te laten naar het hoornvlies (zuurstofdoor­laatbaarheid), maar als de lens langer meegaat, gaan de ingebouwde paden die zuurstof doorlaten kapot. Kortom, als je de lenzen langer gebruikt, verslijten ze. Dit betekent dat de pasvorm, de weerstand tegen afzettingen en de zuurstofdoorla­atbaarheid in het gedrang komen. En dit zijn de mogelijke gevolgen:

Slecht passende lenzen

Ken je het gevoel van een vers, schoon paar contactlenzen? Dat klopt... er is geen gevoel! Dat komt omdat de lenzen van tegenwoordig zo ontworpen zijn dat ze bijna aanvoelen alsof je helemaal niets draagt. Maar als lenzen te lang gedragen zijn, kunnen ze vervormd raken. Vervormde lenzen zijn oncomfortabel om te dragen en kunnen snel leiden tot geïrriteerde, pijnlijke ogen.

De lenzen scheuren

Lenzen kunnen scheuren, zelfs onder de beste omstandigheden. Maar naarmate ze ouder en kwetsbaarder worden, kunnen ze gemakkelijker scheuren. Als een lens scheurt in je hand, heb je te maken met een klein ongemak. Maar als een lens in je oog scheurt, heb je een ernstiger probleem. Je zult alle stukjes van de lens die je kunt verwijderen, willen verwijderen en onmiddellijk naar je oogspecialist gaan om alle hardnekkige stukjes veilig te verwijderen om verder ongemak en infectie te voorkomen.

Gebrek aan zuurstof

Voor gezonde ogen is het essentieel dat het netvlies, het hoornvlies en andere delen voldoende zuurstof krijgen. De zuurstofdoorla­atbaarheid van elk type lens neemt in de loop van de tijd voortdurend af en als de voorgeschreven draagtijd is overschreden, gaan de microscopische structuren in de lens die zuurstof transporteren kapot en kunnen ze niet voor voldoende toevoer zorgen. Dit leidt tot rode, geïrriteerde ogen, een branderig gevoel en mogelijk ernstige complicaties op de lange termijn.

Vuile lenzen

Vuil en andere verontreinigingen worden afzettingen genoemd. Helaas begint er zich afzetting te vormen op je lenzen zodra ze voor het eerst uit hun steriele verpakking worden gehaald. Een goede reiniging (van tweewekelijkse en maandelijkse lenzen) is essentieel, maar er bestaat geen reinigingsmiddel dat afzettingen voor 100% kan verwijderen. Als er zich afzettingen op de lenzen vormen, kan je zicht vertroebeld raken en uiteindelijk kunnen vuile lenzen giftig worden en leiden tot ongemak en ernstige infecties.

Slotgedachten

Veel contactlensdragers negeren de aanbeveling om contactlenzen niet langer dan de voorgeschreven periode te dragen, opzettelijk of per ongeluk. Hoewel de gevolgen van het dragen van oudere lenzen misschien niet direct merkbaar zijn, is het belangrijk om te onthouden dat je op de lange termijn mogelijk meer schade toebrengt aan je kostbare gezichtsvermogen. Kortom, ons advies en het advies van specialisten is als volgt:

  • Draag je contactlenzen niet langer dan voorgeschreven:ver­vang maandlenzen na een maand en daglenzen na een dag!
  • Draag je contactlenzen niet 24 uur lang of tijdens het slapen: Dit is alleen mogelijk met specifieke lenzen en dan nog alleen in overleg met je opticien of oogspecialist.
  • Draag je contactlenzen niet na de vervaldatum: verlopen lenzen voldoen niet meer aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen en zijn bijna altijd vervormd!

Het is gewoon het risico niet waard om de slijtage nog een paar uur, dagen of weken te rekken. Lenzen kunnen worden vervangen, maar je ogen niet.Zorg er dus goed voor en respecteer de draagtijd van je lenzen!

Opmerkingen (8)

Heb je een vraag?
Rob Aarts

Ik gebruik daglenzen bij het sporten (tennis/padel). Echter draag de lenzen dan max. 1,5 uur. Nu gooi ik deze na het sporten weg en gebruik een nieuw setje een de volgende keer. Is er een mogelijkheid om deze lenzen te onderhouden en deze dan vaker te dragen? Ik ben benieuwd.

Antwoord info@alensa.nl

Beste klant,

Het is niet mogelijk om daglenzen meermaals te dragen. Ze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik.

Frits

Ik gebruik al 5 jaar dag lenzen die ik per lens gemiddeld 4 maanden in hou ook tijdens het slapen en heb geen problemen ervaren. Wat kan ik verwachten over tien jaar als ik dit blijf volhouden?

Antwoord info@alensa.nl

Beste Frits,

we raden je aan om het advies van je opticien te volgen wat het slapen met lenzen betreft. We kunnen niet inschatten wat in tien jaar kan gebeuren. Er kunnen betere lenzen zijn, de productie kan stoppen etc.

Groetjes,

Team Alensa

denis

beste, Ik ben op zoek naar BioTrue one day ,Astigmatism lenzen in de sterkte: - -3.25, Cyl.-2.75,Ax 160, Dia 14.5. Zijn deze leverbaar ?? Gr, Denis

Antwoord info@alensa.nl

Beste Denis, Bedankt voor jouw vraag. Helaas hebben we de Biotrue ONEday for Astigmatism (30 lenzen) met pwr: -3.25; cyl: -2.75; axis: 160°; bc: 8.40; dia: 14.50 niet op voorraad.

Monique

Ben super tevreden met de kleurlenzen op sterkte die ik bij jullie bestel en lees hier duidelijke en goede adviezen. Ik draag al heel lang lensen die niet van de opticien afkomen. Dit is een stuk voordeliger en werkt prima voor mij. Er zat wel duidelijk verschil tussen de maandlenzen en de daglenzen met kleur die ik ooit bestelde. De maandlenzen zitten echt geweldig, belemmeren mijn zicht vrijwel nooit. De daglenzen vond ik helemaal niet fijn zitten. Verder super fijne webshop.

Jeroen Verschoor

Opvallend dat dit door een commerciële lenzen verkoper is opgesteld. Natuurlijk willen ze winst maken

Antwoord info@alensa.nl

Beste Jeroen,

We hebben dit artikel gepubliceerd omdat voor Alensa de gezondheid van klanten heel belangrijk is. Het langer dragen van contactlenzen kan tot ernstige complicaties leiden waardoor mensen in het beste geval een tijdje geen lenzen mogen dragen. We begrijpen echter dat je meer wilt weten. Het beste zal zijn om deze kwestie met jouw oogarts te bespreken.

Angelique Plat

Ik gebruik al ruim drie jaar zachte multifocale maandlenzen. Nu merk ik dat ik steeds minder goed kan lezen. Ik heb een proefsetje geprobeerd en daarbij ging het lezen perfect, maar kon daar niet goed mee ver kijken. Autorijden bv was echt gevaarlijk. Als ik een tunnel in reed zag ik ineens de helft minder. Eerst +175 ad med en +175 ad high (ben ik nu naar terug,want autorijden is voor mij noodzaak) Het proefsetje was +2 ad low zowel links als rechts. Is hier een oplossing voor? Vriendelijke groet angelique plat

Antwoord info@alensa.nl

Beste Angelique,

Er bestaat helaas geen eenvoudige oplossing. Je moet dit bij je opticien melden en hij zal je nieuwe proeflenzen geven. Op basis van de aangemeten sterktes en informatie van je, krijg je of dezelfde lenzen met andere sterktes of misschien een nieuw merk lenzen. Biofinity Multifocal maken bijvoorbeeld een verschil tussen het dominante en niet-dominante oog, misschien zou je opticien je deze lenzen aanbevelen. Op afstand kunnen we je echter geen doorslaggevende advies geven.

Liesbeth

Hebben jullie ook lessen die ik langer dan 8 uur kan dragen?

Antwoord info@alensa.nl

Beste Liesbeth, De meeste lenzen kan je rustig de hele dag dragen en pas 's avond moet je deze uitnemen. Als je echter een advies van je opticien hebt gekregen dat je de lenzen na 8 uur moet uitnemen dan moet je zijn advies volgen. Als je maandlenzen draagt, dan kan je met je opticien eventueel het gebruikt van daglenzen bespreken.

Marlies

Oh! Ik ga direct een klein travelsetje bestellen.