Contactlenzen en sport

Lenzen en sport

Oogafwijkingen kunnen er voor zorgen dat je niet ten volste van sport kan genieten. Gelukkig bestaan contactlenzen zodat je efficiënt jouw zicht kan corrigeren! Maar hoe goed gaan contactlenzen samen met sport? Wat zijn de voor- en nadelen? Deze gids neemt een kijkje naar lenzen en sporten. Maar, het is belangrijk om te onthouden dat, als je enige specifieke vragen of noden hebt, je best ook jouw oogspecialist of opticien raadpleegt. Zij kennen jouw ogen en persoonlijke situatie en kunnen jou professionele raad geven.

Sporten wanneer je contactlenzen draagt

Contactlenzen zelf hebben enkele voor- en nadelen, maar lenzen en sport zijn de perfecte match! Voor atleten en sporters zullen contactlenzen hun prestaties verbeteren en enorm veel comfort bieden. Afhankelijk van welke sport je beoefent, kan een bril vervelend en gevaarlijk zijn. Moet jouw zicht onbelemmerd blijven? Beweeg je veel? Draag je een helm? Dit speelt allemaal een rol wanneer je een bril draagt. Laat ons even snel brillen en lenzen vergelijken tijdens het sporten:

CONTACTLENZEN

Bieden een natuurlijk gezichtsveld zonder belemmering

Kunnen gedragen worden samen met een helm, beschermingsbril, etc.

Kunnen zelden of nooit uitvallen wanneer je beweegt

Zijn veilig en vormen geen extra risico op verwondingen als je bijvoorbeeld zou vallen

Zijn makkelijk te vervangen en kosten niet veel als ze stuk of verloren raken

Zijn comfortabel, wegen niet veel en worden niet wazig in koud weer, regen of mist

Beeldvervormingen zijn zeldzaam

BRILLEN

Monturen kunnen jouw perifeer zicht belemmeren

Kunnen niet of moeilijk gedragen worden onder een helm, etc. en worden soms zelfs verboden bij bepaalde sporten

Zullen snel bewegen of afvallen als je zelf veel beweegt

Kunnen breken en meer verwondingen veroorzaken als je bijvoorbeeld zou vallen

Zijn duur om te vervangen als ze zouden stukgaan

Zijn minder comfortabel en kunnen wazig worden door mist, regen of koude

Lichtreflectie in brillenglazen en sterk licht kunnen het zicht belemmeren

Dus, of je gewoon casual sport of een professionele atleet bent, het is wel duidelijk dat lenzen de beste optie zijn. Zo zijn ze niet enkel handig en comfortabel, maar ook bijzonder veilig. Ze helpen niet om verwondingen te voorkomen, maar laten je toe beschermende hoofddeksels of brillen te dragen. Dit maakt ze de ideale keuze voor wintersport en wielrennen . Ook kan je makkelijk een zonnebril dragen als je lenzen in hebt. Lenzen bieden jou dus de vrijheid die een bril jou nooit zal bieden tijdens het sporten.

Uitzondering: contactlenzen en zwemmen

Hoewel contactlenzen de perfecte oplossing zijn voor sport, zijn er toch enkele gevallen waar je moet op letten. Contactlenzen mogen namelijk nooit in contact komen met water! Dit wil zeggen dat je ze beter niet draagt als je gaat zwemmen of watersport uitoefent . Water is NOOIT bacterie-vrij. De bacteriën in water zullen jouw gezondheid niet noodzakelijk treffen als bijvoorbeeld een glas water drinkt, maar wanneer ze op de lenzen komen, vormen ze wél een groot gevaar voor je ogen! Komen je lenzen toch in contact met water, verwijder ze dan binnen 10-15 minuten. Draag de lenzen hierna nooit meer en gooi ze meteen weg. Neem je lenzen dus uit voor je het water ingaat of draag een kwaliteitsvolle zwembril. Zelfs als je een zwembril draagt, let toch op!

Na het sporten: douches, sauna's, stoomcabines, etc.

Wanneer je klaar bent met sporten, ben je waarschijnlijk van plan een douche te nemen, of misschien zelfs te ontspannen in de sauna of stoomcabine. Hier gelden dezelfde regels als wanneer je gaat zwemmen: water of zweet mogen niet in contact komen met de lenzen! Verder, zeep, douchegel of ander chemicaliën kunnen de lenzen irriteren. Warmte en stoom drogen de lenzen uit zodat ze vervormen, plakken en verdere irritatie veroorzaken. De boodschap is met andere woorden duidelijk: neem je lenzen uit voor je doucht of ontspant in de sauna. Lenshygiëne blijft belangrijk!

Pro tip

We sluiten af met onze beste tip voor sport en lenzen: gebruik wegwerpbare daglenzen! Daglenzen vereisen geen houders, geen vloeistoffen en geen gedoe. Je kan makkelijk een kleine voorraad mee nemen in jouw tas, reisbagage of sportzak. Ze zijn makkelijk en goedkoop te vervangen als er toch zweet of water op de lenzen komt, of als je er eentje zou verliezen. Daglenzen zijn kortom de handigste en gezondste manier om lenzen te combineren met een actieve levensstijl!