Beginnen met lenzen of een bril: een eerste oogmeting

Dus, je merkt dat het tijd wordt om een bril te dragen, of je wil van start gaan met contactlenzen? Voor je hiermee kan beginnen, zal je eerst een oogonderzoek of oogmeting, en eventueel een pasvorm evaluatie, moeten ondergaan bij de oogspecialist of opticien . Jouw oogspecialist zal jou een voorschrift of recept geven en je kan bespreken dat je graag met ofwel een bril, ofwel lenzen wil beginnen. De oogspecialist zal, indien je voor lenzen koos, verdere metingen doen. Als je voordien nog nooit lenzen hebt gedragen, kan dit angstwekkend lijken, maar geen zorgen! Het is een simpel en pijnloos proces. Dit kan je onder meer verwachten:

 • Een onderzoek en metingen van het voorste deel van jouw ogen. Dit zal de oogspecialist toelaten om jouw voorschrift voor een bril of lenzen op te maken.
 • Jouw voorschrift is niet hetzelfde voor een bril, als voor lenzen, dus bespreek welke je graag wil.
 • Kies je voor lenzen, dan krijg je vaak een aanbeveling voor welke lens het meest geschikt is voor jou (gebaseerd op jouw medische voorgeschiedenis en metingen).
 • Je krijgt advies over welke brekingssterkte voor jou van toepassing is.
 • De oogspecialist zal jouw gekozen contactlenzen in jouw ogen inbrengen (meestal gaat het om maandelijkse lenzen, maar dit kunnen ook dagelijkse of tweewekelijkse lenzen zijn).
 • Samen beoordelen jullie het draagcomfort van de lenzen.
 • Samen wachten jullie ongeveer 30 minuten, waarin de lenzen zich zullen stabiliseren op jouw ogen.
 • Je krijgt jouw recept van de specialist en je kan nu lenzen of brillen bestellen, waar je maar wil!
 • Lees meer over jouw recept voor een bril of jouw recept voor contactlenzen.
Een opticien die een oogonderzoek uitvoert om te kunnen starten met contactlenzen

Lenzen of een bril: wat past best bij jouw leven?

Het is belangrijk op te merken dat het voorschrift voor een bril NIET overeenstemt met het voorschrift voor lenzen . Omdat contactlenzen rechtstreeks op de oogbal rusten, zijn hiervoor andere waarden nodig. Dus draag je een bril, maar wil je overstappen op lenzen? Dan is het cruciaal om eerst de opticien of oogarts te raadplegen.

Een bril is modieus en een betrouwbare keuze, hoewel een bril niet altijd even handig is. Lenzen, echter, bieden ook enkele voor- en nadelen. Lenzen zijn dan weer ideaal voor sport. Of misschien wil je zelfs soms lenzen, soms een bril dragen?

Tijdens het gesprek met de opticien of specialist moeten enkele factoren in overweging genomen worden. Eén belangrijke factor is het bekijken van jouw medische voorgeschiedenis, wat wil zeggen chronische aandoeningen waar je misschien aan lijdt of medicatie die je momenteel neemt. Het is ook relevant om jouw levensstijl te bespreken:

 • Lijd je aan allergie?
 • Doe je vaak aan sport?
 • Spendeer je veel tijd buitenshuis?
 • Zit je lang voor de computer of reis je veel?
 • Ben je bezorgd over de kosten of heb je een bepaald budget?

Het antwoord op deze vragen zal de opticien helpen de beste optie voor jou te bepalen. Wie weet ben je misschien een goede kandidaat voor dag-en-nacht lenzen, of wegwerpbare daglenzen, tweewekelijkse lenzen of maandlenzen? Of misschien zal je torische lenzen moeten gebruiken om astigmatisme te corrigeren, of multifocale lenzen? Je krijgt ook het verschil te horen tussen dag- en maandlenzen en kan meer info vragen over alle verschillende lenseigenschappen na de oogmeting.

Gewend raken aan jouw nieuwe bril of lenzen

Wennen aan een bril is vrij vanzelfsprekend. Als jouw bril correct is gemaakt volgens jouw voorschrift, zal de bril van nature comfortabel aanvoelen. Zo niet, dan kan jouw opticien vaak kleine aanpassingen maken om de bril beter te laten passen.

Na de contactlenzen voor de eerste keer gepast te hebben, als alles comfortabel aanvoelt, maaktde opticien een evaluatie en een nieuwe test. Vaak krijg je ook de kans om onder zijn/haar waakzameoog te oefenen hoe je de lenzen best inzet en uitneemt. Verder krijg je toelichting overde basisregels voor de verzorging van jouw lenzen, vooraleer je zemeeneemt naar huis om enkele weken te proberen. Ervaar je problemen? Aarzel dan niet om jouwoogspecialist te raadplegen. Hier bij Alensa kan je ook een kijkje nemen naar onze gids overhet indoen en uitnemen van contactlenzen.

Vervolgafspraak

Voor je de lenzen mee naar huis neemt, zal jouw opticien een vervolgafspraak maken. Na enkele weken zal je immers weten hoe comfortabel de lenzen aanvoelen in verschillende omgevingen en situaties. Gebaseerd op deze informatie en de metingsresultaten, kan je bij de vervolgafspraak eventueel andere lenzen gaan uitproberen. Alle vervolgafspraken en onderzoeken zijn gratis voor vaste klanten en dienen jaarlijks herhaald te worden, bij voorkeur zelfs twee maal per jaar.

Proeflenzen

Proeflenzen van de opticien

Enkel de opticien of arts is gerechtigd om proeflenzen aan te bieden , omdat dit deel uitmaakt van de begeleiding binnen een professioneel kader. Na enkele tests, wanneer jij zeker bent welke lenzen geschikt zijn, in afspraak met de opticien, kan je deze contactlenzen probleemloos, zonder dat je het voorschrift moet voorleggen, bestellen bij verdelers zoals Alensa! Helaas kan Alensa dus geen testlenzen voorzien.

Hoe zit het met gekleurde contactlenzen?

Heb je zin om te starten met kleurlenzen, bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid zoals Halloween? In dit geval ga je ook best even ten rade bij de specialist, om zo de juiste pasvorm te garanderen. Deze regel geldt vooral in het geval dat je voordien nog nooit lenzen hebt geprobeerd, of als je last hebt van droge ogen. Een grondig oogonderzoek zal ook uitwijzen of je eventueel geen kleurlenzen op sterkte zal moeten dragen. Lees ook zeker onze handige gids voor het kiezen van de juiste gekleurde lenzen.

Handige informatieve pagina's voor dragers van contactlenzen